Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este reşedinţa judeţului Cluj şi una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei.

Prima atestare documentară a a fost făcută de geograful Claudius Ptolomeu ca “una dintre cele mai însemnate localităţi din Dacia”, cu numele de “Napuca”, devenită o aşezare urbană (în timpul împăratului Hadrian) şi o colonie (în timpul lui Marcus Aurelius). Viaţa urbană a încetat după retragerea aureliană (275 d.Hr.), dar nu şi activitatea în zona localităţii.

Clujul, cetate atestată documentar în 1167 sub numele de “Castrum Clus”, a fost colonizată de saşu în timpul lui Ştefan al V-lea al Ungariei. A devenit oraş liber în 1405 (sub împăratul Sigismund de Luxemburg) şi, treptat, un centru pentru producţie şi schimb de mărfuri. A intrat sub suzeranitate otomană (1541 – 1699), urmând dominaţia habsburgică.

A fost un centru al Revoluţiei de la 1848 şi un centru de negociere între Nnicolae Bălcescu şi Cezar Bolliac pentru unirea eforturilor revoluţionare române şi maghiare. La 1918, a intrat în componenţa Regatului României, căzând temporar sub dominaţie maghiară prin Dictatul de la Viena (1940 – 1947).

În 1945, Clujul a intrat în perioada guvernării comuniste, iar la 16 octombrie 1974, printr-o decizie a Consiliului de Stat, numele i-a fost schimbat în “Cluj-Napoca” (pentru a păstra atât elementul nominal dacic cât şi cel latin).  

Sursa: Wikipedia – Cluj-Napoca, Istoria Clujului

 

Lasă un comentariu