Colecţia Registrelor de Stare Civilă

„Sursa istorică principală pentru întocmirea unui arbore genealogic este Colecţia Registrelor de Stare Civilă aflată la Arhivele Naţionale Bucureşti şi la filialele sale judeţene. Pentru Moldova şi Ţara Românească s-a stabilit prin Regulamentele Organice (1831-1832) obligaţia întocmirii evidenţelor pentru botezaţi, cununaţi şi morţi (registre numite mitrice), ţinute de fiecare biserică parohială în parte. Această situaţie s-a menţinut până în 1865.

 În vrema lui Al.I.Cuza, din 1865, evidenţa de stare civilă a trecut în sarcina nou înfiinţatelor unităţi administrativ-teritoriale: comunele rurale şi urbane. În linii mari, evidenţa de stare civilă pentru născuţi, căsătoriţi şi decedaţi este ţinută în prezent tot de fiecare comună, oraş sau municipiu.

 Conform legii de stare civilă, registrele se depun la Arhivele Naţionale, in vederea păstrării lor permanente, după 100 de ani de la crearea lor, când pot fi accesate de cei interesaţi. Totuşi, depunerea registrelor de stare civilă se face periodic, nu în fiecare an, la iniţiativa Arhivelor Naţionale.” (R.A.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s