Odesa

Odesa astăzi un oraş din Ucraina şi reşedinta regiunii Odesa.

În Antichitate, aşezarea a fost o colonie grecească.

În perioada evului mediu timpuriu, oraşul a fost condus de numeroase popoare nomade, Hoarda de Aur, Hanatul Crimeii, Marele Ducat al Lithuaniei şi Imperiul Otoman, fiind cunoscut în aceea perioadă sub numele de “Khadjibey” şi făcând parte din regiunea Dyka.

A fost cucerit de otomani în anul 1529 şi integrat în regiunea Yedisan. În timpul războiului ruso-turc din 1787-1792, a fost capturat de Imperiul Rus, care a câştigat posesia oraşului prin Tratatul de la Iaşi din 1792, Odesa devenind parte din “Noua Rusie”. Colonişti de diferite etnii s-au stabilit în oraş, iar între 1818 şi 1859, Odesa a fost un port liber, cu o dezvoltare continuă.

Creşterea lui a fost întreruptă de Războiul Crimeii (1853-1856), când a fost bombardat de forţele navale franceze şi britanice. Daunele au fost reparate, iar creşterea comerţului l-a transformat în cel mai mare port comercial exportator de cereale al Imperiului Rus.

Marea comunitate evreiască a Odesei (estimată la circa 37 % din populaţia oraşului) a fost supusă unor pogromuri repetate (1821, 1859, 1871, 1881, 1905), în care au fost ucişi mii de evrei. Războiul civil din Rusia (1921 -1922) a determinat o foamete a locuitorilor Odesei. La cucerirea oraşului de către Armata Română (22 octombrie 1941), au fost omorâţi alte zeci de mii de evrei. Eliberat de Armata Roşie (10 aprilie 1944), Odesa a primit titlul de “Oraş Erou” (1945). A fost cel mai important port comercial al Uniunii Sovietice. Progresul economic al oraşului (1960 – 1970), determinat şi de migraţii interne ale cetăţenilor din clasele superioare din Moscova şi Leningrad, a fost urmat, în mod paradoxal, de o migraţie masivă a evreilor din Odesa (1970 – 1990) în Israel, Statele Unite şi alte ţări occidentale.

În prezent, oraşul este cosmopolit, prezentând un amestec aparent unic de cultură rusă, ucraineană şi mediteraneană, cu populaţii de greci, armeni, italieni, moldoveni (români), bulgari şi evrei, dintr-un mediu predominant rusofon. La 1 ianuarie 2000, debarcaderul pavilionului de carantină al portului comercial Odesa a fost declarat port liber pentru o perioadă de 25 de ani (2000 – 2025).

Stema Odesei (desen de Mihai Vişan-Miu)

2 răspunsuri la Odesa

  1. Alex(andra) zice:

    „creşterea comerţului l-au transformat”-> l-a transformat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s