Bucureşti

Bucureşti este capitala României din 1859 până în prezent. Se spune că Bucureştiul a fost  fondat de un oier pe nume Bucur, deşi sursele istorice indică întemeierea de către voievodul Mircea  Basarab la sfârşitul secolului XIV. Prima sa atestare documentară datează din 1459, în timpul domniei lui Vlad al III-lea Ţepeş.

Din 1659, sub domnia lui Gheorghe Ghica, oraşul a fost numită noua capitală a Ţării Româneşti, înlocuind oraşul Târgovişte, după insistenţele Poartei Otomane de a muta capitala valahă într-o zonă de câmpie, mai uşor de accesat.

Începând din secolul al XVII-lea, Bucureştiul a fost modernizat treptat, fiind construite drumuri pavate cu piatră (1661), Academia Domnească (1694) – prima instituţie de învăţământ superior -, Palatul Mogoşoaiei (1702), Spitalul Colţea (1704), teatre, cafenele, restaurante, grădini, cinematografe, prima linie de tramvai, iluminatul electric, primele linii telefonice.

Între 1916 şi 1918, a fost ocupat de trupele germane, capitala mutându-se temporar la Iaşi. În perioada interbelică, a fost cunoscut drept “Micul Paris”. Oraşul a fost bombardat de aviaţia anglo-americană la 4 aprilie 1944.

Până la instaurarea regimului comunist în România, fusese reşedinţa judeţului Ilfov. În timpul conducerii Ceauşescu, o mare parte din centrul istoric a fost demolată, pentru a face loc Centrului Civic. În 1989, a fost un centru al revoluţiei anticomuniste.

În prezent, oraşul trece printr-o perioadă de “reînnoire” urbană, dezvoltarea imobiliară constituind prilej de îngrijorare faţă de soarta clădirirlor de interes istoric.

Sursa: Wikipedia –  Bucureşti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s