Balcic

Balcicul este un oraş de pe ţărmul Mării Negre, astăzi în nord-estul Bulgariei, în regiunea Dobrotici. Teritoriul era locuit încă din secolul al XV-lea î.Hr. de către greci, numele aşezării fiind Krounoi, care în greacă înseamnă “izvoare”, nume dat datorită abundenţei izvoarelor carstice din zonă. Oraşul va fi redenumit mai târziu “Dionysopolis”.

În secolul I î.Hr., oraşul este ocupat de romani, dar mai tărziu cucerit de Burebista şi integrat în regatul său. După cucerirea Daciei, oraşul va fi integrat în Imperiul Roman. Avariat în timpul năvălililor barbare, oraşul va fi reparat, dar va suferi alte distrugeri în timpul migraţiilor din secolele V-VI. Oraşul a fost ocupat de Primul Ţarat Bulgar, recuperat de bizantini în secolul al XI-lea, cucerit de al Doilea Ţarat Bulgar, invadat de mongoli, iar apoi recucerit de al Doilea Ţarat Bulgar. În documentele din secolul al XVI-lea, oraşul este menţionat sub numele de “Balcic”.

Oraşul este ocupat în 1388 de turci dar cucerit în 1389 de Mircea cel Bătrân, doar pentru a fi recucerit de turci în 1420. Sub aproape cinci secole de stăpânire otomană, oraşul se va dezvolta ca un centru de comerţ cerealier. Pe 19 ianuarie 1878, Balcicul este eliberat de bulgari şi intră în componenţa Principatului Autonom Bulgaria.

Între 1913 şi 1940 Balcicul a aparţinut României, perioadă în care a fost o foarte vizitată destinaţie turistică (şi datorită castelului construit în acest oraş de Regina Maria a României, în care s-a autoexilat).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s