Viena

Viena este astăzi capitala Austriei. Locuit încă din epoca pietrei, teritoriul oraşului a continuat să fie locuit în epoca bronzului şi a fierului. În secolul I d.Hr., romanii au construit pe acest teritoriu un oraş civil numit “Vindobona”, şi un castru. Fiind la graniţa imperiului, oraşul a fost o pradă uşoară pentru popoarele migratoare germanice, cărora le-a căzut victimă. Totuşi, a rămas o mică aşezare, atestată documentar în anul 881, în contextul unor lupte cu ungurii.

În anul 955, împăratul Otto I a învins ungurii, motiv pentru care Viena a putut să înceapă să se dezvolte. În secolul XI, oraşul a devenit un important centru comercial, ridicat în 1155 la rangul de capitală şi, un an mai târziu, a primit statutul de ducat autonom. În 1278, regele german Rudolf I de Habsburg a cucerit Austria, instaurând astfel domnia habsburgă. În 1438, Viena a ajuns oraşul de reşedinţă a Sfântului Imperiu Roman, iar în 1556, reşedinţa imperială.

Oraşul a fost asediat de otomani în 1529, însă turcii nu au reuşit să îl cucerească. În 1683 a avut loc al doilea asediu otoman al Vieniei, însă acesta a eşuat de asemenea, datorită eficacităţii fortificaţiilor. În timpul Războaielor Napoloniene, Viena a fost cucerită de Napoleon de două ori, în 1805 şi 1809.

Oraşul a fost extins în anul 1850, sub împăratul Franz Josef al Austriei.

Sursa: Wikipedia – Viena, Vienna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s