Paris

Parisul este capitala şi cel mai mare oraş al Franţei. Traversat de fluviul Sena, care îl imparte în două maluri – drept şi stâng, oraşul este centrul regiunii Île-de-France şi este împărţit în 20 de arondismente.

Iniţial ocupată de un trib galic, aşezarea a fost cucerită de romani în anul 52 î.Hr., fiind redenumită “Lutetia” şi urbanizată. După căderea Imperiului Roman şi invaziile germanice din secolul V, oraşul a fost trimis într-o perioadă de declin, fiind în mare parte abandonat de locuitării săi. Redenumit “Paris” pe la sfârşitul ocupaţiei romane, oraşul a fost numit capitala dinastiei Meroviengienilor de către regele franc Clovis I, în anul 508 d.Hr.. Repetatele invazii barbare au forţat parizienii să construiască o fortăreaţă la Ile de la Cité, insula din centrul oraşului.

Având aproape 200.000 de locuitori la jumătatea secolului XIV, oraşul a prosperat în timpul Evului Mediu ca un important centru intelectual şi comercial. Supravieţuind ciumei şi altor boli, oraşul şi-a pierdut statutul de centru al ţinutului francez după ce a fost ocupat de burgundieni în timpul Războiului de 100 de ani, dar şi-a recăpătat titlul după ce regele Charles al VII-lea a recucerit oraşul. În timpul domniei regelui soare Ludovic al XIV-lea (1643-1715), reşedinta regală s-a mutat de la Paris la Versailles, dar s-a întors la Paris în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea, din motivele unui scandal financiar (Compania Mării de Sud).

Oraşul a servit ca centru al Revoluţiei Franceze, începută cu asediul Bastiliei de pe 14 iulie 1789. Ocupat de armata rusă după înfrângerea lui Napoleon din 31 martie 1814 şi asediat în 1870 în timpul Războiul Franco-Prusac, oraşul a rămas, în ciuda conflictelor, un important centru de tehnologie, comerţ şi turism, în 1899 fiind construit Turnul Eiffel, cel mai cunoscut simbol al său, într-o perioadă de prosperitate cunoscută ca şi “La Belle Époque”. După Primul Război Mondial, oraşul a servit drept locaţia paradelor de victorie şi negocierilor de pace. În timpul Perioadei Interbelice, Parisul era faimos pentru comunităţile sale artistice şi culturale, fiind un loc de adunare a artiştilor din jurul lumii.

 

Sursa: Wikipedia – History of Paris

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s