Tulcea

Oraşul Tulcea este reşedinţa judeţului Tulcea. Localitatea este situată pe 7 coline din Dealurile Tulcei, pe o vatră populată continuu începând din perioada culturii Gumelniţa (2900 – 2200 î.C.), continuând cu aşezarea greacă Aegyssus (secolul VIII î.C.) şi cu portul şi oraşul roman din secolele I – II d.Hr.

Condusă de Imperiul Bizantin între secolele V-VII, aşezarea a fost abandonată datorită invaziilor barbare, regiunea unde se afla ea căzând sub dominaţia Imperiului Bulgar, fiind recucerită de bizantini în a doua jumătate a secolului X, care au construit o fortăreaţă.

Fortul bizantin a fost distrus în 1064 într-un atac al turcilor oguzi, însă aşezarea a continuat să fie locuită, de bulgari (secolele XII-XIII), genovezi (secolelel XIII-XIV), dobrogeni (secolul XIV) şi în final, de valahi, spre sfârşitul secolului XIV, apărând astfel oraşul numit “Tulcea” din vremea lui Mircea cel Bătrân.

Aşezarea s-a aflat sub stăpânire otomană între anii 1420 şi 1877. În jurul anului 1848, Tulcea era un mic oraş şantier naval, primind statutul de oraş în 1860, când a devenit capitala provinciei.

În anul 1878, în urma Războiului de Independenţă, oraşul a intrat în componenţa României, împreună cu întreaga Dobrogea de Nord.

Stema Tulcei (desen de Mihai Vişan-Miu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s