Istoria grupului şcolar comercial „N. Kretzulescu”

Silvia Popovici, prefaţă pentru fondul Liceul N. Kretzulescu  (inv. 1444, fond 253, Direcţia Municipiului Bucureşti a Arhivelor Naţionale):

„Printre înfăptuirile domnitorului unirii de la 1859, Alexandru Ioan Cuza, a fost şi reorganizarea instrucţiunii publice, concretizată prin «Legea generală asupra instrucţiunii» din 25.XI.1864. În opera sa de dezvolare a învăţământului, îndeosebi a celui profeisonal, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost ajutat de eminentul om de cultură Dr. N. Kreţulescu.

Legea din 25.XI.1864 semnată de Alexandru Ioan Cuza şi N. Kreţulescu pune bazele învăţământului public comercial din ţara noastră. Printre şcolie comerciale prevăzute a se înfiinţa era şi Şcoala Comercială din Bucureşti, cu durata de şcolarizare de 4 ani. Şcoala a început să funcţioneze cu o clasă de 40 de elevi în strada Pensionatului, s-a mutat apoi în str. Sfinţilor nr. 70, de aici se mută în str. Fortunei nr. 3, ca în cele din urmă să se stabilească în str. Domniţei nr. 3, unde s-a construit localul în care funcţionează şi astăzi [la data scrierii prefeţei; astăzi, adresa şcolii este Bulevardul Hristo Botev 17 – n.n.]

Ca urmare a reorganizării învăţământului comercial din 1894 – în urma legii din 1893, Şcoala Comercialadin Bucureşti funcţionează cu două tiprui de şcoli comerciale: Şcoala comercială de gr. I cu durata studiilor de 3 ani, ce recruta absolvenţi a 4 clase primare şi care era destinată pregătirii cadrelor pentru micul comerţ; Şcoala comercială de gr. Ii, destinată să pregătească pe parcursul a 3 ani de şcolarizare contabili, conducători de unităţi comerciale, marii comercianţi.

În 1894, şcolie comerciale de gr. I se transformă în şcoli elementare de comerţ, iar cele de gr. II în şcoli superioare de comerţ. Şcoala ia denumirea de Şcoala superioară de comerţ de băieţi, la care se adaugă în 1935 la 15.XI numele lui N. Creţulescu.

Conform legii din 1936 de organizare a învăţământului comercial, Şcoala Superioară de Comerţ se transformă în liceu comercial, denumrie sub care funcţionează până la reforma învăţământului din 1948.

Reforma învăţământului din 1948 reorganizează fostele licee comerciale, transformându-le în Şcoli medii tehnice, economice cu durata de şcolarizare de 4 ani a absolvenţilor a 7 elementare.

Ca urmare, în perioada 1948-1950 şcoala a funcţionat sub denumirea de Şcoală medie tehnică de administraţie economică nr. 1 băieţi Bucureşti, secţia comerţ. Rolul şcolii era de a forma cadre medii necesare sectorului comercial, industrial, financiar.

Începând cu anul 1950/1951 o parte din şcolile tehnice de administraţie economică au fost restructurate în Şcoli medii tehnice de comerţ, în care specialitatea se făcea pe o singură ramură economică.

Prin urmare, şcoala primeşte denumirea de Şcoala medie tehnică de comerţ nr. 1 băieţi, titulatură pe care o păstrează până în 1954 când se produce comasarea şcolilor.”

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Istorii și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s