Varşovia

Varşovia este astăzi capitala şi cel mai mare oraş al Poloniei. Pe teritoriul acestui oraş a existat între secolele al IX-lea şi al X-lea o aşezare numită “Bródno” şi între secolele al XII-lea şi al XIII-lea o aşezare numită “Jazdów”, iar după distrugerea acesteia a fost fondat Varşovia ca un mic orăşel de pescari.

Varşovia a devenit oraş în jurul anului 1300, şi în 1413 a devenit capitala Ducatului Masoviei. După formarea Commonwealth-ului Polonezo-Lituanian, oraşul a devenit capitala acestuia datorită poziţiei sale centrale între cele două capitale – Cracovia şi Vilnius.

În 1795, Varşovia a fost cucerită de Regatul Prusiei, devenind capitale provinciei Prusia de Sud, dar a fost eliberată de armata lui Napoleon în 1806. devenind capitala noului format Ducat al Varşoviei.

După Congresul de la Viena din 1815, oraşul a devenit capitala Regatului Poloniei (de sub dominiaţie rusească), şi în 1918, capitala Poloniei independente. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, Varşovia a fost ocupat de trupele naziste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s