Budapesta

Budapesta este astăzi capitala Ungariei. Prima aşezare de pe teritoriul oraşului a fost construită de celţi, înainte de anul 1 d.e.n.. Mai târziu, aşezarea a fost ocupată de romani, primind numele de “Aquincum” şi, în anul 106, a devenit centrul de guvernare a Pannoniei Inferioare. Pe malul stâng al Dunării s-a construit un nou oraş, numit “Contraaquincum”.

După retragerea romanilor, regiunea a fost controlată de huni, oraşul Aquincum fiind rebotezat “Buda”, după fratele lui Attila, Bleda. În urma destrămării Imperiului Hunic, aşezarea a fost dominată de goţi, avari şi franci. În secolul IX, ungurii conduşi de Árpád se stabilesc în teritoriu.

Oraşul Contraaquincum a fost rebotezat “Pesta”, prima sa atestare documentară fiind în anul 1148. După invazia mongolă din 1241, regele Béla al IV-lea al Ungariei a construit o nouă capitală, Buda, vechea capitală primind numele de “Óbuda”, care înseamnă “vechiul Buda”. În 1361, Buda a devenit capitala Ungariei.

În 1541, oraşul a fost ocupat de turci, şi eliberat abia în anul 1718, când întregul Regat al Ungariei a fost eliberat de sub dominaţia otomană. În 1849, a fost construit “Podul cu Lanţuri”, care conecta Buda şi Pesta, iar pe 1 ianuarie 1873, oraşele Buda, Pesta şi Óbuda s-au unit, formând Budapesta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s