Consideraţii asupra originii numelui „Vişan”

O discuţie avută astăzi la o întâlnire cu domnul Neagu Djuvara, alături de prietenul Ion-Adrian Doja-Fodoreanu, a deschis prilejul unor consideraţii foarte interesante despre originea numelui „Vişan”.

„Etimologia” la care ne-am putea gândi (vişină – sugerând o preocupare legată de pomii fructiferi) a fost exclusă de dl. Djuvara („vişină” a dat nume ca Vişoianu sau Vişinescu, în niciun caz Vişan).

Domnia Sa s-a gândit la o provenienţă ardelenească a numelui. I-am răspuns că bunicul meu, Ion Vişan-Miu, s-a născut în 1908 într-o comună din Muntenia, la dreapta judeţului Olt. Nu cunosc însă provenienţa tatălui său (deşi e probabil tot munteană).

Dl. Fodoreanu a propus o altă etimologie, amintind de localitatea Vişeu de Sus din Maramureş (nordul ţării) – atestată din 1365/1549 („Vişeul Nou”); şi de râul Vişeu, aflent al Tisei, cu izvorul în Munţii Rodnei, tot în Maramureş.

Astfel, ar fi posibil ca numele Vişan să vină de la râul şi localitatea maramureşeană. Dl. Djuvara şi-a exprimat opinia că ar fi posibil să mai fi existat şi alte localităţi cu numele de „Vişeu” pe teritoriul ţării.

Indiferent de validitatea teoriei – este, cel puţin, prima pe care o aud asupra originii acestui nume…

Descoperirea primei atestări documentare a acestui nume de familie ne-ar putea fi, cred, de folos – putând oferi anumite preţioase indicaţii.

Cât priveşte originea numelui „Vişan-Miu” [*], este o altă poveste, mai veche de 1908…

***

UPDATE:

Aşa cum m-a atenţionat prietenul Adrian Apreotesei, conform unui site foarte inteligent care, beneficiind de suficiente informaţii, urmăreşte distribuţia unui nume de familie românesc pe teritoriul ţării, „Vişan” pare a fi un nume regăţenesc (din Muntenia şi Moldova), fiind astăzi cel mai răspândit în preajma Bucureştiului sau în judeţul Călăraşi.

Are o mult mai mică răspândire în judeţul Cluj şi în Banat / Crişana (judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş, Arad).

Distribuţia numelui

Notă: Prezenţa grafică a numelui „Vişan” în nordul Bulgariei este o eroare tehnică – în fapt, amplasarea lui corectă este în preajma Bucureştiului sau în dreptul judeţului Călăraşi.

Consultând „Dicţionarul onomastic românesc” al lui Nicolae A. Constantinescu, prietenul meu a găsit următoarea pagină relevantă:

Astfel, „Vişan” (v. 6.) vine din Viş (Višeslav / Vojislav) = nume din slavă care înseamnă „mai înalt” (greacă: Voisesthlavos, latină:  Boisestlavus). Se poate lega de Veaceslav (Wenceslaus) – variantă latinizată a unui nume slav, însemnând „faimă / glorie mai mare” (veçe = „mai mare” + slav = „glorie”).

Prima variantă a numelui ar fi fost Vişu – azi prezent, se pare, aproape numai în judeţul Călăraşi:

Vişu

A doua variantă, Vişa (numele soţiei lui Mihnea „Turcitul” şi a mamei lui Radu Mihnea), apare azi şi în judeţele Argeş, Braşov, Sibiu (deci şi în Transilvania):

Vişa

A treia variantă, Ghişa, este cea mai răspândită în Maramureş:

Ghisa

A patra variantă, Vişe, nu pare sa aibă o răspândire prea consistentă (nu apare pe harta ottomotor.ro).

A cincea variantă, Vişea, este la graniţa dintre Ţara Românească şi Transilvania:

Visea

Nici a şaptea variantă, Ghişan, nu are o răspândire semnificativă.

A opta variantă, Vişoiu, are o răspândire strict muntenească:

Visoiu

CONCLUZIE

„Interesant, însă, că este un nume slav, care aparține exclusiv celor două state românești: Ţara Românească şi Moldova”, observă Adrian.

________

[*] Dl. Djuvara m-a întrebat cum se pronunţă „Miu”: cu accent pe i sau pe u? Miu se pronunţă Miu (cu accent pe „i”), ci nu Miu (cu accent pe „u”, ca litera grecească „μ” = m). De observat că „miu” este un adjectiv pronominal masculin; astfel, cu sensul acestui pronume, numele „Vişan-miu” ar însemna „Vişan al meu”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Consideraţii asupra originii numelui „Vişan”

  1. Dragos Visan zice:

    Mai este ceva raspandire a numelui Visan si in Chicago dar este importat tot din Muntenia, Judetul Dambovita 🙂

    • Sofia Trandafir zice:

      Numele meu ” de fată ” a fost Vișan! Tatăl meu era tot din Dâmbovița, satul Hăbeni ori Comișani ( nu știu exact în care din aceste două sate s-a născut),dar cert este ca avem rude în Hăbeni, Bucșani ! Posibil sa fim rude !

  2. Niculae Visan zice:

    Greu de crezut ca originea sa fie slava din moment ce el se gaseste numai in spatiul romanesc. si (mai ?) deloc in cel slav, nici la sud, nici la nord sau est. iar forme de tranzitie se intalnesc mai ales de la Visan spre alte nume. Sa mai amintim si de localitatea Visana din Ardeal.
    Ca simpla observatie, pe harta, arealul de raspandire se confunda cu cel getic. Nu stiu daca are vreo importanta. Totusi, Vojislav ( cu toate variantele) ? Mi se pare cam fortat. Mult mai fortat decat de la visin.
    Ca informatie, tata era din Ialomita si din cate imi amintesc, in copilarie am auzit ca bunicul sau strabunicul lui coborase din Buzau, deci in zona de raspandire maxima a numelui.

  3. Mihaela Ionescu zice:

    Pe bunicul meu, il chema Visan Ion.Provenea din Draganesti, de Olt. S – a stabilit in Bucuresti, in adolescenta.

  4. Alex(andra) zice:

    Poate Vișan derivă de la numele zeității hinduse, Vishnu.

    • Dragă Alexandra, cred că e bine să păstrăm proporţiile. Deşi latina este clasificată ca o limbă indo-europeană, cultura indiană n-a ajuns aici decât, poate, prin acel grup din nordul Indiei numit de europeni ţigani.

  5. Petre Rotaru zice:

    Întâmplător am dat peste o prezentare a cătunului cu 4 case Vişan, din comuna Goideşti,azi Brătileşti, județul Buzău, în Dicționarul geografic al județului Buzeu,autor Bazil Iorgulescu,iată ce scrie:
    „Vișan,sat la Înfurcătura Bâscilor,la poalele Muntelui Cursele,întemeiat de vestitul Moș Vișan,celebrul pescuitor de păstrăvi,care s-a stabilit aici pe la 1828,fii lui formând satul și urmându-i meseria.”
    Consider că acest Vișan a venit din Ardeal,pentru că la acea vreme granița cu Austro-Ungaria era în apropiere.Dovadă că Bazil Iorgulescu menționează în al lui dicționar că în 1892,existau la Brăieşti,comună în care este inclus și Goideşti,implicit și Vișan.8 austro-ungari.

    • Tina zice:

      Familia mea (Vișan), bunicii, străbunicii erau din 1800 stabiliți la Ivești, județul Vaslui.., o familie mare care predomina in acel sat, de fapt bunicul meu care a făcut primul și al doilea război mondial îmi povestea că bunicii lui se trăgea de undeva din Iași..
      În Ivești familia Vișan conținu să aibă o pondere mare.. De aici sunt foarte mulți Vișan plecați în București, Craiova, Târgoviște, Timișoara, Brașov.
      Un exemplu este tatăl lui Sanda Vișan fostą directoare a TVR, sau fostul ministru al energiei în timpul lui Ceaușescu, Oprea,(mama lui fiind Visan).. Despre Stejarul de la Vișan ați auzit? Bunicul meu povestea că este un stejar unde liberalii din acele timpuri se întâlneau să discute politică pe acea moșie.

  6. Iuri Vasilică Blioju zice:

    În zona Bârlad am avut colegi de școală cu numele Vișan, ma refer la anii de dinainte de 1981

Lasă un comentariu