Fabrica Bata

Fabrica Bata este cea mai celebră fabrică de încălţăminte din Cehoslovacia, fondată în anul 1894, de fraţii Tomáš, Anna şi Antonin Baťa. 

În 1895, după ce Antonin a părăsit compania pentru a se înrola în armată, iar Anna l-a urmat la scurt timp pentru a se căsători, Tomáš a preluat conducerea companiei.

În anul 1905, producţia ajunse la 2200 de perechi pe zi, cu 250 de angajaţi. După ce pantofii Bata au ajuns de o calitate excepţională, fabrica a început să exporte în Germania, Balcani şi Orientul Mijlociu.

În 1917, vânzările ajunseră la 2 milioane de perechi pe an, produse de 5000 de angajaţi. În 1922, după terminarea Primului Război Mondial, fabrica este forţată de devalorizarea cursurilor valutare să scadă preţurile până la 50%.

În 1929, datorită introducerii taxelor vamale, – pentru a scuti compania de plata exportului – au fost deschise fabrici Bata în Elveţia, Anglia, Franţa, Iugoslavia, Polonia, Olanda, S.U.A. şi India.

Pe la începutul anilor ’30, Bata era lider mondial în exportul articolelor de încălţăminte. Din 1939, erau vândute 60 de milioane de perechi pe an, în peste 30 de ţări.

În prezent, fabrica a a vândut de-al lungul istoriei sale peste 14 miliarde de perechi de pantofi. (http://www.bata.ro/despre-noi/heritage/istoria-bata.html)

Lasă un comentariu