Sulina

Sulina este un oraş şi port liber în judeţul Tulcea, la extremitatea sudică a României, în Delta Dunării, aflat la punctul de vărsare al braţului Sulina în Marea Neagră.

Prima sa atestare documentară a fost în anul 950, sub numele de “Solina”, în documentul “De administrando Imperi” din timpul împăratului bizantin Constantin al VII-lea Porfirogenet (905 – 959). În anul 1318, oraşul a devenit un port genovez.

Sulina a căpătat statutul de oraş în secolul XIX, prin Tratatul de la Paris din 1856, odată cu stabilirea Comisiei Europene a Dunării în această localitate, pe care a transformat-o dintr-un sat de pescari într-un oraş important pentru traficul fluvial. Comisia i-a conferit statutul de neutralitate pe timp de război şi pace, statut pierdut după desfiinţarea acesteia în anul 1939.

În timpul celui de al Doilea Război Mondial, oraşul a devenit punct strategic militar. A fost bombardat de Aliaţi (!) la 25 august 1944, bombardament în care au fost distruse peste 60% din clădirile oraşului.

După război, Sulina a intrat sub influenţa Uniunii Sovietice, care a încercat să şteargă orice urmă a existenţei de 83 de ani a Comisiei Europene a Dunării. Sulina nu este legată direct de reţeaua de drumuri din România şi poate fi atinsă numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie prin Marea Neagră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s