Ultima molocană din Tulcea

Evdochia si prietena - Copy

Evdochia Pavlov, în stânga. 14 iunie 1928

Molocanii erau un cult de nuanţă protestantă apărut în Rusia în secolul al XVI-lea. Din 1765, pentru adepţii acestui cult a început să se folosească denumirea de “molocani”, întrucât aceştia beau lapte (în rusă, “moloko”) şi mâncau produse din lapte în zilele de post – obicei interzis de autorităţile ecleziastice din Rusia. Au fost persecutaţi de autorităţile ţariste, fiind forţaţi să caute un trai mai bun în alte locuri. Regatul României şi Dobrogea mai ales erau, dacă pot spune aşa, o oază de toleranţă religioasă. Şi baptiştii, şi luteranii, şi alte culte au făcut „casă bună” cu ortodocoşii aici.

Străbunica mea, Evdochia, a fost oarecum ultima molocană din Tulcea. După moartea ei (26 octombrie 1966), biserica a fost preluată de creştinii după evanghelie.

Conform unei relatări din familia bunicii, Biserica Molocană din Tulcea a fost înfiinţată de stră-străbunicii mei, Andrei şi Ana Pavlov, pe strada Traian, unde şi-au construit casa. De asemenea, ei au finanţat de asemenea părţii pentru molocani a cimitirului „Eternitatea” din Tulcea (împărţit între ortodocşi, molocani şi evrei; cimitirul comunităţii baptiste se afla în zona Bisericii Baptiste Betel, tot pe strada Traian).

 

În 26 mai 2012, m-am adresat pastorului Bisericii Baptiste „Betel” din Tulcea pentru informaţii suplimentare. Pastorul Aurel Gacea mi-a confirmat în 3 iunie 2012 că, după 1966, Biserica Molocană din Tulcea a fost preluată de Biserica Creştină după Evanghelie, al cărei pastor este astăzi Victor Cireş.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ultima molocană din Tulcea

  1. Alex(andra) zice:

    „ei (au) finanţat de asemenea”-> Ai uitat un cuvânt.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s