Galaţi

Galaţi este reşedinţa şi cel mai mare oraş din judeţul Galaţi, Moldova. Oraşul s-a dezvoltat pe bazele unei străvechi aşezări dacice, existente din secolele VI-V î.Hr., ce a cunoscut influenţa civilizaţiei romane.

Prima menţune documentară a târgului Galaţi o fost în anul 1445 (într-un document semnat de domnitorul Ştefan al II-lea, fiul lui Alexandru cel Bun). După cucerirea cetăţilor Chilia şi Cetatea Albă, oraşul a rămas în 1484 singurul port al Moldovei cu rol important în comerţul intern.

În 1789, în timpul unui război ruso-turc, oraşul a fost incendiat. În ciuda unor perioade grele, comerţul şi navigaţia gălăţeană se dezvoltă în continuare, în 1837, oraşul dobândind statutul de port liber.

După Unirea Principatelor (1859), dezvoltarea oraşului s-a accelerat, înfiinţându-se şcoli şi fabrici. În perioada interbelică, oraşul Galaţi a fost reşedinţa judeţului Covurlui şi, după reorganizarea teritorială întreprinsă de regele Carol al II-lea, a Ţinutului Dunării. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, Galaţi a fost bombardat de aviaţia germană.

În 1952, oraşul a devinit reşedinţa actualului judeţ Galaţi. Din 1965, a cunoscut o nouă “înflorire”, o dată cu deschiderea combinatului siderurgic “Sidex Galaţi” (astăzi “ArcelorMittal Galaţi”), considerat pe atunci cel mai mare din Europa de Est.

Wikipedia – Galaţi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s