Comuna Crângu (Ologi)

Comuna Crângu, judeţul Teleorman, este compusă din două localităţi: satul Secara şi satul Crângu (reşedinţa comunei), aflate la o distanţă de aproximativ 3 kilometri, despărţite de râul Călmăţui. Activităţile economice întreprinse sunt agricultura, creşterea animalelor şi viticultura.

Clădiri de interes – (în preajma comunei): moara hidraulică de pe Călmăţui; Mânăstirea Galaction, 2001; (în satul Crângu) Prăvălia Petre Ciobanu, 1900; Casa Maria S. Burtan, 1900; şcoala primară; (în satul Secara): fosta moşie a fraţilor Radu, Călin şi Socola Mitroi, secolul XIX – 1938.

Dinainte de august 1968, Comuna Crângu se numea “Ologi”. Numele ar proveni de la sătenii cărora turcii le-au tăiat picioarele, zădărnicindu-le încercarea de a ajunge la cetatea Turris. Conform unei alte versiuni, sătenii ar fi fost cei care au ologit detaşamentul de turci aflat într-o incursiune de jaf în sat, punându-i apoi într-o căruţă şi trimiţându-i în Raiaua Turnului [1].

Acum 200 – 250 de ani, satul Secara se numea “Broasca”, această aşezare fiind construită într-o zonă mlăştinoasă abundentă în broaşte, o epidemie de holeră determinând strămutarea bordeelor în apropierea unui deal în care s-a dezvoltat actualul sat, noua denumire venind de la moşierul Secăreanu, filantrop [2].

SURSE: [1] Confesiunea preotului Moise Smărăndache (1908-1997), expusă în lucrarea „Parohia Drăgăneşti-Olt” de părintele Anton Mihai Vânătoru; [2] Scurtă istorie a comunei, Mihai Alexandru Manea

Imagine prin Google Maps

3 răspunsuri la Comuna Crângu (Ologi)

 1. Bogdan Ionut Streche zice:

  Salutari!Numele meu de familie este Streche,din comuna Suhaia. Am cautat multi ani comuna Broasca,nimeni nu stia sa-mi spuna ca acum se numeste Secara. In sfarsit am aflat multumita articolului. Motivul cautarii este urmatorul: stra-stra-strabunicul meu,dupa calculele mele nascut in jurul anului 1850, era din Secara(Broasca). Dupa spusele celor batrani care mai traiesc porecla lor ar fi fost Otomega. Otomega de la Broasca,asa ziceau mereu. Caut pe cineva care mi-ar putea da cel mai mic indiciu sa mai gasesc pe cineva din neam,ar fi absolut extraordinar. Bunicul meu inca mai traieste,are 86 de ani,ar fi ceva impresionant sa mai gasesc pe cineva. Multumesc!

  • Codreanu Irinel zice:

   Salut, sunt doua familii in sat cu numele de familie Otomega.
   Dacă ajungi in Comuna Crangu poti intreba la magazinele din centrul satului de Otomega și ei te vor ajuta cu mai multe informații.
   Sper sa te ajute cu cea ce cauți.

  • GHITA zice:

   langa CRANGU este satul ZLATA, acolo gasiti o familie OTOMEGA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s