Sub Arest

Cum v-am spus în capitolele anterioare, Ion a devenit funcţionar vamal la instaurarea regimului comunist în România, după revendicarea biroului său vamal de către Republica Populară Română.

Într-o noapte, toată familia Vişan a fost sculată din somn de nişte bubuituri în uşă. Când bunicii mei au deschis uşa, s-au trezit în faţa unor miliţieni. Casa lor a fost perchiziţionată, iar lui Ion i s-a pus că se face o anchetă iar el trebuie să vină imediat cu ei.

Bunicul meu a fost dus la miliţie[1] şi interogat brutal privind câteva documente de la biroul vamal care s-au pierdut. Deşi nu aveau nici o dovadă, miliţienii îl acuzau de sustragerea unor informaţii, aşteptând ca el să-şi recunoască fapta.

Totuşi, nu numai Ion era suspect: toţi funcţionarii de la acel birou vamal au primit acelaşi tratament. Miliţienii au încercat să-i intimideze pe toţi funcţionarii pentru ca vinovatul să cedeze şi să înapoieze documentele.

            După câteva zile, documentele au fost găsite, dar Ion şi ceilalţi funcţionari au fost eliberaţi fără nici o scuză din partea autorităţilor comuniste. Acele câteva zile petrecute la miliţie l-au schimbat pe Ion pentru totdeauna.

Datorită stresului şi evenimentelor petrecute acolo, spaima că putea fi arestat oricând fără nici un motiv, bunicul meu a făcut cancer la ficat. Ficatul performă mai mult de 500 de funcţii diferite, fiecare dintre acestea fiind esenţiale vieţii.

Tatăl lui murise pe 16 august 1959, la 76 de ani, datorită hiptertensiunii arteriale[2]. Ion Vişan a murit pe 17 decembrie 1966, la 58 de ani, lăsându-şi soţia văduvă şi copii fără tată ….

 


1 = instituţie din ţările socialiste în Europa având drept scop menţinerea ordinii publice şi respectarea regulilor de convieţuire socială. Cuvântul provine din latinul “militia” şi rusescul “milicÿa”.

2 = creşterea valorilor presiunii arteriale peste limitele acceptate ca fiind fiziologice. Este cea mai întâlnită boală cardiovasculară.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în II. Ion Vişan-Miu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s