Republica Populară Română

Pe 30 decembrie 1947, regele Mihai a fost forţat să abdice şi a fost proclamată Republica Populară Română. Pe 30 decembrie 1947, secera şi ciocanul au pătat tricolorul României, iar bocancul sovietic a călcat pe pământ românesc.

Pe 30 decembrie 1947, cătuşele românilor nu au fost zdrobite, ci doar li s-a pus simbolul comunismului pe ele. Pe 30 decembrie 1947, România a coborât o treaptă, iar coloana care susţinea ţara a fost doborâtă. Monarhia, văzută de comunişti ca “putredul vechi stăvilar[1]”, căzuse.

Pe 30 decembrie 1947, un nor roşu s-a ridicat supra României, şi sub el, ţara va putrezi în mizeria comunismului pentru 52 de ani. Totuşi, nu cred că bunicul meu gândea chiar aşa când a fost instaurat regimul comunist în România.

Cred că prima problemă pe care a avut-o Ion a fost că nu a putut să-şi schimbe toţi banii datorită trecerii la al doilea leu şi a rămas cu sacii cu bani. Apoi, a urmat problema naţionalizării: biroul vamal pe care îl avea Ion a ajuns în posesia statului, iar bunicul meu a ajuns un funcţionar vamal, angajat la stat, la Industrial Export. Bine că el era aşa de priceput în ceea ce făcea!

Vor urma şi alte năpaste aduse de comunism. Până ca regimul să înceapă să sugă din sângele ţării ca o lipitoare, Ion o va duce bine – era împreună cu soţia şi copilul, mai târziu copii, săi …

RPR

 


1 = construcţie de lemn, de beton sau de fier înălţată transversal pe cursul unei ape curgătoare, servind la reglarea nivelului apelor din amonte cu ajutorul stăvilelor; baraj. La figurat, deşi folosit destul de rar, se poate referi la un obstacol sau o piedică.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în II. Ion Vişan-Miu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s