Pe 4 Aprilie 1944 ….

…. s-a produs unul dintre cele mai mari dezastre suferite de România în timpul celui de al Doilea Război Mondial. În aceea zi au murit 2942 de români, iar alţi 2126 au fost răniţi. 4 aprilie 1944 a fost o zi de marţi în care a avut loc o mare tragedie, pe care România nu o va putea uita.

Şi totuşi, oare despre ce eveniment vorbesc? Ce oroare putea să se întâmple în aceea zi de 4 aprilie 1944? O fi fost un cutremur? Un incendiu? Nu, nu, nu, cauza evenimentului nu a fost un dezastru natural sau un accident. Acea nenorocire a fost provocată de mâna omului.

Catastrofa[1] despre care vorbesc este blestematul Bombardament din 1944. În numele “eliberării Europei”, sute de piloţi americani au condus cele 313 de bombardiere şi au lansat “o ploaie de bombe” asupra capitalei, ţinta lor principală fiind Gara de Nord, iar scopul împiedicarea transporturilor militare.

În jurul orei 11:45, bucureştenii au fost anunţaţi de către alarmă să se adăpostească, dar pentru mulţi dintre ei, semnalul care anunţa pericolul iminent părea a fi doar un exerciţiu. Bunica mea, soţul ei şi Neti s-au conformat şi s-au dus în adăposturile antiaeriene. Dacă nu ar fi făcut acest lucru, ar fi putut să-şi piardă viaţa. La ora 14:00 s-a declanşat urgia[2]…..

…. atâţia morţi …. atâtea distrugeri …. După terminarea bombardamentului în jurul orei 16:00, bunicii mei au ieşit din adăpost. Ajungând pe strada Basarabiei, Ion şi Eliza nu şi-au mau văzut casa, ci doar un maldăr[3] de ruine în locul în care ar fi trebuit să fie aceasta. Locuinţa lor, împreună cu toate bunurile pe care le aveau, fusese distrusă de una dintre bombe.

Bucureştiul în ruine …. sute de clădiri distruse ….. măcelărirea populaţiei civile ……. pagube psihologice şi daune morale ireversibile … acestea au fost rezultatele Bombardamentului de pe 4 aprilie 1944, care nu a adus nici un folos militar anglo-americanilor.

Bunica mea nu i-a putut niciodată ierta pe americani pentru crimele comise, căci ei nu s-au oprit la un singur bombardament, ci au aruncat 6 “ploi cu bombe” asupra “Micului Paris”, şi nenumărate altele pe întregul teritoriu a României.

“O serie de crime inutile, comise în numele eliberării Europei”. De ce au făcut americanii acest masacru nu pot explica, dar cum a spus şi scriitorul bulgar Luben Karavelov, “Există întotdeauna un motiv care-l obligă pe om să facă rău”. Oare care o fi fost?

 


1 = eveniment tragic de mari proporţii, cu urmări dezastruoase. Cuvântul provine din francezul “catastrophe” şi latinul “catastropha”.

2 = nenorocire mare care se abate asupra unei colectivităţi; catastrofă de mari proporţii. Cuvântul provine din latinul “orgia”.

3 = mulţime de obiecte de acelaşi fel, îngrămădite unele peste altele; grămadă. Etimologia cuvântului este necunoscută.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în I. Eliza Laslo. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s