Bombardamentul din 1944

Aviaţia anglo-americană a bombardat Bucureştiul pe 4 aprilie 1944. În urma acestui eveniment s-au produs aproape 3000 de morţi şi 2000 de răniţi. Aliaţii au căutat să slăbească centrul de comandă militară a României.

La ora prânzului, 220 de bombardiere B-17[1] şi 93 de bombardiere B-24[2] au intrat în spaţiul aerian al României, venind din Italia. Cu puţin timp înainte de apropierea lor de capitală, autorităţile au dat alarma. După 22 iunie 1941 s-au făcut zeci de exerciţii, pentru ca populaţia să se adăpostească. Din acest motiv, pentru mulţi bucureşteni, alarma de pe 4 aprilie părea a fi un exerciţiu.

Era o zi de marţi. Aviaţia avea ţinte civile, în special în zona Gării de Nord[3]. În această gară se aflau câteva sute de noldoveni, evacuaţi pentru a nu rămâne sub ocupaţia sovietică, de unde urmau să fie repartizaţi în diferite locaţii din Bucureşti. Când avioanele au zburat deasupra capitalei de ora 13:45, bucureştenii nu le-au dat nicio importanţă. Peste un sfert de oră, la ora 2:00, a început să cadă o ploaie de bombe asupra Bucureştiului. Locuitorii oraşului au început să se adăpostească.

Noroc că bunicii mei s-au dus în adăpost şi că nu erau acasă. Cu exactitate, au murit 2942 de români iar 2126 au fost răniţi. Să nu mai vorbim de pagubele materiale: distrugerea multor clădiri, precum centre industriale şi multe case. Ion şi Eliza puteau să moară în aceea zi. Dar bunul Dumnezeu i-a ocrotit.

În timpul bombardamentului, casa bunicilor mei de pe strada Basarabiei a fost distrusă. Nu cred că pentru Ion şi Eliza a fost o privelişte prea plăcută … dar bine că nu erau în ea. Clădirile pot fi reconstruite, dar oamenii nu. Dauna cea mai mare pe care au suferit-o bunicii mei a fost mai degrabă psihologică decât materială: să rămâi cu amintirile oraşului tău în ruine …

Bunicii mei au fost nevoiţi să-şi schimbe locuinţa şi au pierdut multe bunuri în aceea casă, dar măcar nu au păţit nimic. Bombardamentul de pe 4 aprilie 1944 a fost doar primul dintr-o serie de 6 bombardamente, toate în anul 1944. O să vă spun despre celelalte 5 bombardamente în capitolul următor.

Voi încheia acest capitol cu câteva mărturii a profesorului Gheorghe Zane de la Universitatea din Iaşi: “Deodată a început să cadă o ploaie de bombe dinspre gară. Bombele cădeau în jurul nostru, continuu … Afară părea că un infern se declanşase” [4]

 


1 = tip de bombardier greu folosit de Forţele Aeriene ale Statelor Unite, folosite din 1938 până în 1968. Erau denumite “Fortăreaţa Zburătoare”. A fost construit de Compania Boeing.

2 = tip de bombardier greu folosit de naţiunile aliate. Are o viteză şi rază de acţiune mai mare decât B-17. Erau denumite “Liberator”. A fost construit de Consolidated Aircraft.

3 = cea mai mare staţie feroviarăa României, situată la Bucureşti. Construcţia ei a început în anul 1868 şi a fost deschisa în anul 1872. Staţia a fost denumită iniţial Gara Târgoviştei. Deabia în 1888 a luat denumirea actuală. Numele ei oficial este “Bucureşti Nord”.

4 = apud „4 Aprilie 1944 – Nu trebuie uitat”, Prof. univ. dr. Ioan Scurtu (Revista Clipa, Aprilie 2009): http://www.revistaclipa.com/1318/2009/04/istoria-clipei/4-aprilie-1944-nu-trebuie-uitat

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în II. Ion Vişan-Miu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s