Eliza Laslo

Ion Vişan s-a căsătorit cu Eliza Laslo pe 8 octombrie 1942. Nu conta că era război. Pentru ei, aceea zi era un motiv de sărbătoare.

Bănuiesc că aţi vrea să ştiţi şi ceva despre Lizica, nu-i aşa? Ei bine, mama ei – Maria, provenea dintr-o familie de bulgari, iar tatăl ei – Ştefan, era român. Ea avea o soră, cum v-am spus în capitolul anterior, pe care o chema Ana, dar i se spunea “Neti”.

Vă pot spune că aceea zi era o joi. Ca martori la căsătorie au asistat casnica Alexandrina Teodor şi contabil Alexandra Răduleanu. Directorul şi ofiţerul stării civile care a încheiat căsătoria a fost Zamfir Bratu. Eliza s-a mutat cu Ion pe strada Basarabiei, numărul 45.

De unde ştiu atâtea date? Ei, nu degeaba s-au inventat certificatele de căsătorie! Vă mai pot spune că pe 8 octombrie 1942, Armia Krajowa[1] (Armata teritorială) a neutralizat 6 linii ferate din Varşovia[2] folosite de germani ca metodele lor principale de transportare a militarilor către Frontul de Est, în Uniunea Sovietică.

Dar şi ce dacă? Bunicii mei s-au căsătorit liniştiţi. Ei nu vor simţi războiul … decât în anul 1944. Dar nu voi strica capitolul menţionând acest eveniment. Voi încheia acest capitol cu un citat al marelui romancier Liviu Rebreanu: “Iubirea trăieşte veşnic, fără început şi fără sfârşit. Prin iubire îl cunoşti pe Dumnezeu şi te înalţi până la ceruri”.


1 = principala mişcare de rezistenţă din Polonia ocupată de Germania Nazistă. A fost înfiinţată în 1942, prin transformarea Związek Walki Zbrojnej (Uniunea pentru Lupta armată). A fost desfiinţată în 1945, după ce teritoriul ţării a fost curăţat de forţele germane de către Armata Roşie.

2 = capitala şi cel mai mare oraş al Poloniei. Pe teritoriul acestui oraş a existat între secolele al IX-lea şi al X-lea o aşezare numită “Bródno” şi între secolele al XII-lea şi al XIII-lea o aşezare numită “Jazdów”, iar după distrugerea acesteia a fost fondat Varşovia ca un mic orăşel de pescari. Varşovia a devenit oraş în jurul anului 1300, şi în 1413 a devenit capitala Ducatului Masoviei. După formarea Commonwealth-ului Polonezo-Lituanian, oraşul a devenit capitala acestuia datorită poziţiei sale centrale între cele două capitale – Cracovia şi Vilnius. În 1795, Varşovia a fost cucerită de Regatul Prusiei, devenind capitale provinciei Prusia de Sud, a fost eliberată de armata lui Napoleon în 1806 şi a devenit capitala noului format Ducat al Varşoviei. După Congresul de la Viena din 1815, oraşul a devenit capitala Regatului Poloniei, şi în 1918, capitala Poloniei independente. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, Varşovia a fost ocupată de trupele naziste.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în II. Ion Vişan-Miu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s