Eliza Laslo

Ion Vişan s-a căsătorit cu Eliza Laslo pe 8 octombrie 1942. Nu conta că era război. Pentru ei, aceea zi era un motiv de sărbătoare.

Bănuiesc că aţi vrea să ştiţi şi ceva despre Lizica, nu-i aşa? Ei bine, mama ei – Maria, provenea dintr-o familie de bulgari, iar tatăl ei – Ştefan, era român. Ea avea o soră, cum v-am spus în capitolul anterior, pe care o chema Ana, dar i se spunea “Neti”.

Vă pot spune că aceea zi era o joi. Ca martori la căsătorie au asistat casnica Alexandrina Teodor şi contabil Alexandra Răduleanu. Directorul şi ofiţerul stării civile care a încheiat căsătoria a fost Zamfir Bratu. Eliza s-a mutat cu Ion pe strada Basarabiei, numărul 45.

De unde ştiu atâtea date? Ei, nu degeaba s-au inventat certificatele de căsătorie! Vă mai pot spune că pe 8 octombrie 1942, Armia Krajowa[1] (Armata teritorială) a neutralizat 6 linii ferate din Varşovia[2] folosite de germani ca metodele lor principale de transportare a militarilor către Frontul de Est, în Uniunea Sovietică.

Dar şi ce dacă? Bunicii mei s-au căsătorit liniştiţi. Ei nu vor simţi războiul … decât în anul 1944. Dar nu voi strica capitolul menţionând acest eveniment. Voi încheia acest capitol cu un citat al marelui romancier Liviu Rebreanu: “Iubirea trăieşte veşnic, fără început şi fără sfârşit. Prin iubire îl cunoşti pe Dumnezeu şi te înalţi până la ceruri”.


1 = principala mişcare de rezistenţă din Polonia ocupată de Germania Nazistă. A fost înfiinţată în 1942, prin transformarea Związek Walki Zbrojnej (Uniunea pentru Lupta armată). A fost desfiinţată în 1945, după ce teritoriul ţării a fost curăţat de forţele germane de către Armata Roşie.

2 = capitala şi cel mai mare oraş al Poloniei. Pe teritoriul acestui oraş a existat între secolele al IX-lea şi al X-lea o aşezare numită “Bródno” şi între secolele al XII-lea şi al XIII-lea o aşezare numită “Jazdów”, iar după distrugerea acesteia a fost fondat Varşovia ca un mic orăşel de pescari. Varşovia a devenit oraş în jurul anului 1300, şi în 1413 a devenit capitala Ducatului Masoviei. După formarea Commonwealth-ului Polonezo-Lituanian, oraşul a devenit capitala acestuia datorită poziţiei sale centrale între cele două capitale – Cracovia şi Vilnius. În 1795, Varşovia a fost cucerită de Regatul Prusiei, devenind capitale provinciei Prusia de Sud, a fost eliberată de armata lui Napoleon în 1806 şi a devenit capitala noului format Ducat al Varşoviei. După Congresul de la Viena din 1815, oraşul a devenit capitala Regatului Poloniei, şi în 1918, capitala Poloniei independente. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, Varşovia a fost ocupată de trupele naziste.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în II. Ion Vişan-Miu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s