În Ajunul Crăciunului

Bunicii mei s-au cunoscut în Ajunul Crăciunului – pe 24 decembrie. Acest capitol ar putea părea ca o fictivă poveste de crăciun, dar vă pot spune că Naşterea Domnului chiar uneşte oamenii. Bunicii mei s-au cunoscut într-un magazin …

            Bunica mea – Eliza Laslo, era în acest magazin împreună cu sora ei – Ana, “Neti” cum i se spunea. Ele două cumpărau diverse lucruri, în timp ce bunicul meu, de asemenea în “sofisticata prăvălie”, avea dubii privind cumpărăturile ce avea să le facă.

Cred că Puiu a văzut măiestria Elizei şi Anei în “arta cumpărătorilor”. Altfel, de ce ar fi venit tocmai la ele să ceară un sfat privind alegerea câtorva cadouri de Crăciun pe care el vroia să le ia unor prieteni? Bineînţeles că Eliza, “Lizica” cum i se spunea, şi Neti l-au ajutat pe bunicul meu să aleagă cadourile. Ca recunoştinţă, Ion le-a cumpărat şi lor ceva, bunicul meu fiind un generos gentleman[1].

Mai mult, fiind cu taxiul[2], Puiu le-a întrebat pe “noile sale prietene” dacă poate să le ducă undeva. Ele au acceptat, au schimbat date personale şi au păstrat legătura. În acel Crăciun, bunicul meu nu a celebrat numai Naşterea Domnului, dar şi că şi-a întâlnit viitoarea soţie, deşi nu cred că el ştia atunci acest lucru …

Cadou


1 = bărbat cu comportări alese, ireproşabile, cu caracter distins. Cuvântul a fost adoptat din limba engleză.

2 = taximetru. Automobil care efectuează, contra plată, transporturi de persoane sau de mărfuri, în general în interiorul oraşelor, de obicei prevăzut cu un aparat pentru înregistrarea distanţei parcurse şi a timpului, în vederea fixării sumei de plată. Cuvântul provine din francezul “taximètre”. Taximetrele existau şi în Roma antică, dar taximetrul modern a fost inventat în anul 1891, de inventatorul german Wilhelm Bruhn (8 ianuarie 1869, Saal, Mecklenburg – Pomerania Inferioară – 20 octombrie 1951, Berlin).

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în II. Ion Vişan-Miu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s