Turneul de Dans

Bunica mea şi sora ei au avut întotdeauna sensibilitate artistică. Eliza desena, pe când Neti avea îndemânare manuală. Totuşi, cel mai mare talent al bunicii melei era dansul. Ea avea o piele ca de porţelan, şi din acest motiv era o balerină uimitoare.

            Ţinând cont de aceasta, Ştefan şi Maria au dat-o pe Eliza la cursuri de balet. Purtând un tutu[1] şi balerini[2] sau, când dansa “en pointe”[3], poante[4], bunica mea trebuie să fi fost o dansatoare minunată. De fapt, ea era o balerină atât de talentată încât a avut ocazia de a pleca într-un turneu[5] de dans în Europa. Aceasta era o oportunitate rar întâlnită, şi sunt sigur că bunica mea ar fi profitat de ea.

Şi totuşi, Eliza nu a plecat în turneu deoarece s-a îmbolnăvit. Nu a fost voba de o boală foarte gravă, dar a pierdut ocazia de a merge în turneu. Poate că a fost mai bine aşa: bunica mea a spus că dacă pleca, poate nu se mai întorcea.

Dar aşa e viaţa, parcă condusă de destin pentru a o lua spre o anumită cale. În fond, cum a spus şi scriitorul maghiar Sándor Márai, “Omul şi destinul său reprezintă ceva inseparabil, care se provoacă şi se creează reciproc”.


1 = costum de scenă purtat de dansatoare şi balerine, folosit în dansul clasic, făcut din mai multe fuste suprapuse, scurte, transparente şi încreţite.

2 =  încălţăminte femeiască uşoară şi plată, specială pentru dans. Cuvântul provine din francezul “ballerin” şi italianul “ballerino”.

3 = poziţie în baletul clasic, executată de obicei de femei, care constă în ridicarea şi deplasarea pe vârful degetelor, cu falangele bine întinse.

4 = papuci speciali, cu vârful alungit şi întărit, purtate legaţi de gleznă de către balerine. Cuvântul provine din francezul “pointe”.

5 = deplasare pe care o face un artist sau un ansamblu artistic în mai multe localităţi sau ţări, pentru a da o serie de reprezentaţii. Cuvântul provine din francezul “tournée”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în I. Eliza Laslo. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s