Serviciul Militar

Armata a fost – până de curând – un lucru inevitabil pentru toţi cei care terminau liceul, deşi nu puteau scăpa de el nici cei care avea numai 4 clase. Ion nu a făcut nici o excepţie şi prin 1927 a fost incorporat în serviciul militar.

Conform articolului 119[1] al Constituţiei României din 1923, serviciul militar era obligatoriu. Armata nu a fost niciodată ceva plăcut. Era necesar un mare efort fizic pentru a face toate acele exerciţii – genuflexiuni, flotări, abdomene, fandări, extensii, marşuri matinale şi orice altceva le trecea prin cap ofiţerilor militari.

Ion a terminat armata după un an, prin 1928.

* Reducerea serviciului militar se făcea oricui avea peste 4 clase de liceu. Cred că cei care absolveau liceul erau foarte bucuroşi că primeau o reducere a chinului din armată.

Palariede Militar


1 = “Tot românul, fără deosebire de origine etnică, de limbă sau religie, face parte din unul dintre elementele puterii armate, conform legilor. Puterea armată se compune din: armata activă cu cadrele ei permanente, rezerva ei şi miliţiile.”

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în II. Ion Vişan-Miu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s