Funcţionar la Vamă

După terminarea serviciului militar, Ion s-a angajat la vamă[1]. Acest lucru ar fi cam prin 1929. Peste câţiva ani, bunicul meu chiar a ajuns să conducă acest birou vamal. Cel puţin, aşa cred. Mai este posibil să fi deschis biroul vamal de unul singur, fiind foarte priceput în domeniul economie. Dar din nou, nu sunt sigur. Însă de ce s-a întâmplat în anul 1930, de asta sunt foarte sigur.

Vă pot spune că pe 8 iunie 1930, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a fost proclamat de Parlament ca rege al României, sub numele de Carol al II-lea, şi pe 10 septembrie 1930, Nicolae Titulescu a fost ales ca şi preşedintele Adunării Societăţii Naţiunilor[2]. Mai mult, a avut loc un recensământ[3] naţional, prin care s-a constatat că România avea o populaţie de 18.057.028 locuitori din care 71,9% erau români şi 28,1% minorităţi.

Cum să inchei acest capitol? Poate cu o epigramă destul de amuzantă, care nu se aplică bunicului meu – un funcţionar vamal cinstit şi onest, a lui Neculai Săvulescu: Unui şef de vamă: “O firească întrebare/ Îmi revine tot mereu,/ Dacă-i vameş şi e mare,/ Poate fi şi fariseu[4]?!”.

Dacă epigrama nu va plăcut, voi încheia tinereţea lui Ion Vişan cu o vorbă a lui Nicolae Titulescu, despre muncă: “Sentimentul de încredere este condiţia esenţială a oricărei munci productive”.


1 = instituţie care se ocupă cu evidenţa şi controlul asupra intrării şi ieşirii din ţară a mărfurilor şi mijloacelor de transport, percepând taxele legale pentru aceste bunuri. Cuvântul provine din maghiarul “vam”.

2 = Liga Naţiunilor. Organizaţie internaţională înfiinţată pe 19 iunie în urma Tratatului de la Versailles, a cărui scopuri erau dezarmarea şi prevenirea războaielor. Creerea ei a fost propusă de preşedintele american Woodrow Wilson. A fost înlocuită de Organizaţia Naţiunilor Unite la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

3 = operaţiune administrativă care constă în înregistrarea statistică a populaţiei, a animalelor şi a vehiculelor dintr-o ţară sau dintr-o regiune dată. Cuvântul provine din francezul “recensement”.

4 = membru al unei grupări politico-religioase la vechii evrei, care reprezenta interesele populaţiei orăşeneşti înstărite şi care se caracteriza prin formalism exagerat şi în respectarea ritualului credincios. Cuvântul provine de la slavul “fariseĩ”. La figurativ, se referă la un om ipocrit, făţarnic şi prefăcut.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s