Arderea Casei

Cum v-am mai spus, Ştefan Laslo era un român transilvănean, dar avea o oarecare origine ungurească. Nu ştiu cât de maghiar era, dar în accepţiunea unor vecinilor al lui, era un “bozgor[1] nenorocit”. Oricum, el avea un nume maghiar, numele László pornind chiar de la numele  regelui Ladislau I al Ungariei[2].

Deşi nu aveau o relaţie încordată cu toţi vecinii lor, familia Laslo invitându-i la petreceri şi chiar dându-le danii[3] de Crăciun, erau unii vecini care îi urau din tot sufletul. Chiar şi dacă ar fi fost maghiari, nu înţeleg de ce i-ar fi urât aşa de mult: Ştefan şi Maria erau oameni milostivi şi credincioşi.

Poate îi urau pentru că maghiarii au ocupat foarte mult timp Transilvania. Poate îi urau pentru că Imperiul Austro-Ungar a fost duşmanul României în Primul Război Mondial. Sau poate îi urau pentru un motiv mult mai personal.

Oricum, trebuie să fi avut o duşmănie foarte mare faţă de unguri pentru ca să le dea familiei Laslo foc la casă. Nu ştiu dacă au făcut-o pentru Ardeal sau datorită războiului, dar casa familiei Laslo a ajuns în flăcări. Incendiul nu a putut fi oprit, şi după ce s-a stins focul, nu a rămas mai nimic.

Cei patru Laslo au ajuns pe străzi, fără casă, fără nimeni la care să apeleze, doar cu o lingură şi o ceaşcă. Nu mai puteau rămâne în Piteşti. Ei au fost nevoiţi să se mute. Unde credeţi că s-au dus? Familia Laslo a plecat din judeţul Argeş şi s-a dus în cel mai mare oraş al României, capitala ţării: Bucureşti.

Copilăria fericită a Elizei în oraşul Piteşti se terminase. Familia Laslo s-a descurcat foarte greu în Bucureşti, chiar dacă a reuşit în cele din urmă să-şi refacă averea. Naţionalitatea unui om este foarte importantă, şi chiar dacă nu îl defineşte ca om, îi poate schimba viaţa …

Ceasca si Lingura


1 = apelativ pentru unghuri, folosit depreciativ.

2 = cunoscut şi ca Sfântul Ladislau (27 iunie 1040, Polonia – 29 iulie 1095, Nitra, Regatul Ungariei), el a fost regele Ungariei din 1077 până la moartea sa. El era al doilea fiu al regelui Béla I şi principesei poloneze Richeza, fraţii săi fiind Géza şi Lampert. Ladislau şi fraţii săi au condus împreună o treime din Ungaria, colaborând cu vărul lor, Solomon. Totuşi, el a acceptat în cele din urmă să-l detroneze pe Solomon împreună cu fraţii săi, Géza devenind rege. După moartea acestuia, Ladislau a urcat la tronul Ungariei. El a desăvârşit creştinarea Ungariei, promulgând legi împotriva păgânismului şi construind biserici. Mai mult, el şi-a extins domnia până în Croaţia. Ladislau a fost canonizat de Biserica Catolică pe 27 iunie 1192, iar astăzi, el este sfântul apărător al maghiariilor din Transilvania.

3 = obiect oferit cuiva fără plată în semn de prietenie, de dragoste sau de respect; cadou; dar. Cuvântul provine din slavul “danije”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în I. Eliza Laslo. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s