Arderea Casei

Cum v-am mai spus, Ştefan Laslo era un român transilvănean, dar avea o oarecare origine ungurească. Nu ştiu cât de maghiar era, dar în accepţiunea unor vecinilor al lui, era un “bozgor[1] nenorocit”. Oricum, el avea un nume maghiar, numele László pornind chiar de la numele  regelui Ladislau I al Ungariei[2].

Deşi nu aveau o relaţie încordată cu toţi vecinii lor, familia Laslo invitându-i la petreceri şi chiar dându-le danii[3] de Crăciun, erau unii vecini care îi urau din tot sufletul. Chiar şi dacă ar fi fost maghiari, nu înţeleg de ce i-ar fi urât aşa de mult: Ştefan şi Maria erau oameni milostivi şi credincioşi.

Poate îi urau pentru că maghiarii au ocupat foarte mult timp Transilvania. Poate îi urau pentru că Imperiul Austro-Ungar a fost duşmanul României în Primul Război Mondial. Sau poate îi urau pentru un motiv mult mai personal.

Oricum, trebuie să fi avut o duşmănie foarte mare faţă de unguri pentru ca să le dea familiei Laslo foc la casă. Nu ştiu dacă au făcut-o pentru Ardeal sau datorită războiului, dar casa familiei Laslo a ajuns în flăcări. Incendiul nu a putut fi oprit, şi după ce s-a stins focul, nu a rămas mai nimic.

Cei patru Laslo au ajuns pe străzi, fără casă, fără nimeni la care să apeleze, doar cu o lingură şi o ceaşcă. Nu mai puteau rămâne în Piteşti. Ei au fost nevoiţi să se mute. Unde credeţi că s-au dus? Familia Laslo a plecat din judeţul Argeş şi s-a dus în cel mai mare oraş al României, capitala ţării: Bucureşti.

Copilăria fericită a Elizei în oraşul Piteşti se terminase. Familia Laslo s-a descurcat foarte greu în Bucureşti, chiar dacă a reuşit în cele din urmă să-şi refacă averea. Naţionalitatea unui om este foarte importantă, şi chiar dacă nu îl defineşte ca om, îi poate schimba viaţa …

Ceasca si Lingura


1 = apelativ pentru unghuri, folosit depreciativ.

2 = cunoscut şi ca Sfântul Ladislau (27 iunie 1040, Polonia – 29 iulie 1095, Nitra, Regatul Ungariei), el a fost regele Ungariei din 1077 până la moartea sa. El era al doilea fiu al regelui Béla I şi principesei poloneze Richeza, fraţii săi fiind Géza şi Lampert. Ladislau şi fraţii săi au condus împreună o treime din Ungaria, colaborând cu vărul lor, Solomon. Totuşi, el a acceptat în cele din urmă să-l detroneze pe Solomon împreună cu fraţii săi, Géza devenind rege. După moartea acestuia, Ladislau a urcat la tronul Ungariei. El a desăvârşit creştinarea Ungariei, promulgând legi împotriva păgânismului şi construind biserici. Mai mult, el şi-a extins domnia până în Croaţia. Ladislau a fost canonizat de Biserica Catolică pe 27 iunie 1192, iar astăzi, el este sfântul apărător al maghiariilor din Transilvania.

3 = obiect oferit cuiva fără plată în semn de prietenie, de dragoste sau de respect; cadou; dar. Cuvântul provine din slavul “danije”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în I. Eliza Laslo. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s