Mersul la Şcoală şi Anii de Liceu

Bunicul meu şi-a început studiile în Coloneşti prin 1915. Pe 28 iulie 1914, începuse Primul Război Mondial, în urma asasinării lui Franz Ferdinand. Acest lucru nu l-a prea afectat pe Ion, care şi-a făcut studiile liniştit. Războiul s-a încheiat pe 11 noiembrie 1918. Bunicul meu a terminat 4 clase primare prin vara anului 1919.

Ion a făcut liceul la Bucureşti. Dar cum a ajuns Ion din judeţul Olt în judeţul Ilfov? Până la urmă, accesul la autoturisme era limitat în mediul rural, iar bunicul meu nu a mers folosing carul cu boi. Dar, totuşi, să nu vă închipuiţi că Ion a mers din Coloneşti până la Bucureşti pe jos.

Bunicul meu a parcurs distanţa de aproape 200 de kilometri într-o locomotivă cu cărbuni, neavând bani de tren şi nefiind însoţit de părinţii săi. Ion nu a stat prea confortabil în acel “autoturism nu chiar de clasa întâi”, dar a ajuns la destinaţia dorită.

Era deja perioada interbelică, iar România Mare se formase. Ion şi-a făcut studiile la Şcoala Superioară Comercială “Nicolae Kretzulescu”[1], de pe bulevardul Hristo Botev, numărul 17. A absolvit liceul prin 1927.


1 = înfiinţată în anul 1864, sub numele de “Şcoala Comercială din Bucureşti”, prin stăruinţa doctorului Nicolae Kretzulescu. Pâna la înfiinţarea Academiei de Studii Economice în aprilie 1913, Şcoala Comercială a fost cea mai înaltă treaptă a învăţământului economic românesc.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în II. Ion Vişan-Miu și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s