Mersul la Şcoală şi Anii de Liceu

Bunicul meu şi-a început studiile în Coloneşti prin 1915. Pe 28 iulie 1914, începuse Primul Război Mondial, în urma asasinării lui Franz Ferdinand. Acest lucru nu l-a prea afectat pe Ion, care şi-a făcut studiile liniştit. Războiul s-a încheiat pe 11 noiembrie 1918. Bunicul meu a terminat 4 clase primare prin vara anului 1919.

Ion a făcut liceul la Bucureşti. Dar cum a ajuns Ion din judeţul Olt în judeţul Ilfov? Până la urmă, accesul la autoturisme era limitat în mediul rural, iar bunicul meu nu a mers folosing carul cu boi. Dar, totuşi, să nu vă închipuiţi că Ion a mers din Coloneşti până la Bucureşti pe jos.

Bunicul meu a parcurs distanţa de aproape 200 de kilometri într-o locomotivă cu cărbuni, neavând bani de tren şi nefiind însoţit de părinţii săi. Ion nu a stat prea confortabil în acel “autoturism nu chiar de clasa întâi”, dar a ajuns la destinaţia dorită.

Era deja perioada interbelică, iar România Mare se formase. Ion şi-a făcut studiile la Şcoala Superioară Comercială “Nicolae Kretzulescu”[1], de pe bulevardul Hristo Botev, numărul 17. A absolvit liceul prin 1927.


1 = înfiinţată în anul 1864, sub numele de “Şcoala Comercială din Bucureşti”, prin stăruinţa doctorului Nicolae Kretzulescu. Pâna la înfiinţarea Academiei de Studii Economice în aprilie 1913, Şcoala Comercială a fost cea mai înaltă treaptă a învăţământului economic românesc.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în II. Ion Vişan-Miu și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s