În comuna Coloneşti

Capitolul I: Unde s-a născut Ion Vişan?

 Bunicul meu s-a născut în anul 1908, anotimpul primăvara, luna mai, ziua a treia, la sfărşitul săptămânii, într-o duminică. Am învăţat, scriind şi altă lucrare memorialistică, că o dată de naştere stârneşte în mintea unui cititor o singură întrebare: “unde?”

            Imaginaţi-vă harta Europei de astăzi. Vizualizaţi Marea Neagră cu nesfârşita voastră putere de imaginaţie. Duceţi-vă în vestul Mării Negre, dar nu în Basarabia (“Republica Moldova”) sau Bulgaria. Unde aţi ajuns? Ei bine, bunicul meu s-a născut în aceea ţară. Este vorba de România. În anul 1908, aţi fi găsit Imperiul Ţarist[1] în locul Basarabiei. Înainte de 1908, în sudul României aţi fi găsit Imperiul Otoman[2], iar din acel an, din 22 septembrie, aţi fi găsiţi Bulgaria, pe care o vedeţi şi astăzi.

Romania antebelicaAcum vine următoarea problemă: unde în România? Cred că în acest moment, voi vă imaginaţi cele 41 de judeţe ale României din prezent. Dar, pentru a fi precişi, trebuie să vă întoarceţi cu 100 de ani în urmă …….. Transilvania nu făcea parte din România, fiind sub dominaţia Imperiului Austro-Ungar[3]. Ţara pe care o ştiţi acum avea în acea perioadă numai 33 de judeţe şi arăta ca o gheară. În sud-vest de găsea Serbia. Cam aşa arăta România antebelică.

Bunicul meu s-a născut în comuna Coloneşti, doar că, în România, existau două localităţi în România cu acest nume.

Vă spun acum că nu s-a născut în actuala comună Coloneşti din judeţul Bacău din Moldova. Ne rămâne, atunci, comuna Coloneşti[4] din partea munteană* a judeţul Olt de azi, şi din judeţul Olt istoric. Aici s-a născut la 17 mai 1912 căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu.

*

După întrebarea “Unde?”, urmează: “Cine erau părinţii lui?”. Tatăl său se numea Predilă, iar mama sa se numea Rada. Mama lui Ion a murit când acesta era încă mic, Predilă recăsătorindu-se mai târziu, cu altă femeie.         Bunicul meu mai avea şi o soră, Leana. Ea nu era fiica lui Predilă din a doua căsătorie, ci din prima, cu Rada (mama lui Ion). Ei i se spunea “Lenuţa”, şi nu a avut o relaţie prea apropriată cu fratele ei. Leana s-a căsătorit cu un român, Jean.


1 = denumirea sub care e cunoscut statul rus de la expansiunea Rusiei sub Petru cel Mare până la răsturnarea ultimului ţar, Nicolae al II-lea. Capitala lui era oraşul Sankt Petersburg.

2 = supraputere imperială care a existat din 27 iulie 1299, când Osman I a declarat independenţa Principatului Otoman, până pe 29 octombrie 1923, când a devenit republică sub numele de “Turcia”

3 = stat dualist aflat sub conducerea dinastiei austriece de Habsburg. Oficial, s-a numit “Imperiul austriac şi regatul maghiar”. Capitalele ei erau Viena – al Austriei, şi Budapesta – al Ungariei.

4 = comună astăzi alcătuită din 9 localităţi: Bărăşti, Bătăreni, Cârstani, Chelbeşti, Coloneşti, Gueşti, Mărunţei, Năvârgeni şi Vlaici. Ea este situată în nord-estul judeţului, la limita cu judeţul Argeş, pe cursul inferior al râului Vediţa. Denumirea comunei are o vechime foarte mare, ea apărând pentru prima dată într-un documnent al domnitorului Alexandru Mircea la 22 iulie 1570, în care este menţionat ca martor “Mihail din Coloneşti”. Ocupaţia principală a satului este agricultura.

* Judeţul Olt este delimitat de râul Olt în două părţi: partea situată la vest de râul Olt aparţine Olteniei, iar partea situată la est de râul Olt aparţine Munteniei.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în II. Ion Vişan-Miu și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s