În comuna Coloneşti

Capitolul I: Unde s-a născut Ion Vişan?

 Bunicul meu s-a născut în anul 1908, anotimpul primăvara, luna mai, ziua a treia, la sfărşitul săptămânii, într-o duminică. Am învăţat, scriind şi altă lucrare memorialistică, că o dată de naştere stârneşte în mintea unui cititor o singură întrebare: “unde?”

            Imaginaţi-vă harta Europei de astăzi. Vizualizaţi Marea Neagră cu nesfârşita voastră putere de imaginaţie. Duceţi-vă în vestul Mării Negre, dar nu în Basarabia (“Republica Moldova”) sau Bulgaria. Unde aţi ajuns? Ei bine, bunicul meu s-a născut în aceea ţară. Este vorba de România. În anul 1908, aţi fi găsit Imperiul Ţarist[1] în locul Basarabiei. Înainte de 1908, în sudul României aţi fi găsit Imperiul Otoman[2], iar din acel an, din 22 septembrie, aţi fi găsiţi Bulgaria, pe care o vedeţi şi astăzi.

Romania antebelicaAcum vine următoarea problemă: unde în România? Cred că în acest moment, voi vă imaginaţi cele 41 de judeţe ale României din prezent. Dar, pentru a fi precişi, trebuie să vă întoarceţi cu 100 de ani în urmă …….. Transilvania nu făcea parte din România, fiind sub dominaţia Imperiului Austro-Ungar[3]. Ţara pe care o ştiţi acum avea în acea perioadă numai 33 de judeţe şi arăta ca o gheară. În sud-vest de găsea Serbia. Cam aşa arăta România antebelică.

Bunicul meu s-a născut în comuna Coloneşti, doar că, în România, existau două localităţi în România cu acest nume.

Vă spun acum că nu s-a născut în actuala comună Coloneşti din judeţul Bacău din Moldova. Ne rămâne, atunci, comuna Coloneşti[4] din partea munteană* a judeţul Olt de azi, şi din judeţul Olt istoric. Aici s-a născut la 17 mai 1912 căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu.

*

După întrebarea “Unde?”, urmează: “Cine erau părinţii lui?”. Tatăl său se numea Predilă, iar mama sa se numea Rada. Mama lui Ion a murit când acesta era încă mic, Predilă recăsătorindu-se mai târziu, cu altă femeie.         Bunicul meu mai avea şi o soră, Leana. Ea nu era fiica lui Predilă din a doua căsătorie, ci din prima, cu Rada (mama lui Ion). Ei i se spunea “Lenuţa”, şi nu a avut o relaţie prea apropriată cu fratele ei. Leana s-a căsătorit cu un român, Jean.


1 = denumirea sub care e cunoscut statul rus de la expansiunea Rusiei sub Petru cel Mare până la răsturnarea ultimului ţar, Nicolae al II-lea. Capitala lui era oraşul Sankt Petersburg.

2 = supraputere imperială care a existat din 27 iulie 1299, când Osman I a declarat independenţa Principatului Otoman, până pe 29 octombrie 1923, când a devenit republică sub numele de “Turcia”

3 = stat dualist aflat sub conducerea dinastiei austriece de Habsburg. Oficial, s-a numit “Imperiul austriac şi regatul maghiar”. Capitalele ei erau Viena – al Austriei, şi Budapesta – al Ungariei.

4 = comună astăzi alcătuită din 9 localităţi: Bărăşti, Bătăreni, Cârstani, Chelbeşti, Coloneşti, Gueşti, Mărunţei, Năvârgeni şi Vlaici. Ea este situată în nord-estul judeţului, la limita cu judeţul Argeş, pe cursul inferior al râului Vediţa. Denumirea comunei are o vechime foarte mare, ea apărând pentru prima dată într-un documnent al domnitorului Alexandru Mircea la 22 iulie 1570, în care este menţionat ca martor “Mihail din Coloneşti”. Ocupaţia principală a satului este agricultura.

* Judeţul Olt este delimitat de râul Olt în două părţi: partea situată la vest de râul Olt aparţine Olteniei, iar partea situată la est de râul Olt aparţine Munteniei.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în II. Ion Vişan-Miu și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s