Meşterul din Ardeal şi „Moşierii” de la sud de Dunăre

(despre ascendenţa genealogică a bunicii mele paterne, Eliza Vişan-Laslo, fiica lui Ştefan Laslo – ardelean cu o oarecare descendenţă ungurească, şi a Mariei Dima – dintr-o familie de proprietari de pământ bulgari)

Motto: “Tu Ardeal, Tu Ardeal / Îţi suntem oşteni / Templu sfânt, templu sfânt / Munţii Apuseni” (“Tu Ardeal”, Adrian Păunescu; melodie cântată de Ştefan Hruşcă)

 Meşterul Din Ardeal 

Ştefan Laslo era un român transilvănean, iar Maria Dima era o română de origine bulgară. În Regatul României, ei au întemeiat o familie.

Ştefan Laslo era un meşter născut în Transilvania, pe când aceasta era încă sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar. El făcuse şcoala la cele două capitale ale acestui imperiu, Budapesta [1] şi Viena [2], şi învăţase maghiara şi germana, cele două limbi ale Dublei Monarhii.

Străbunicul meu lucra în alamă diverse obiecte, de la vase la alambicuri[3], profesie pe care o făcea atât de bine încât devenise un om înstărit. Suferind de astm, Ştefan s-a mutat la Piteşti, în Regatul României, probabil pentru aerul proaspăt de acolo. Mai mult, făcând trecerea în Regat, s-a convertit de la catolicism la ortodoxism.

 Moşierii de la Sud de Dunăre

Dunărea [4] … curs de apă ce străbate mii de kilometri, traversează toate unităţile, iar în nordul şi sudul ei se pot găsi popoare atât de diverse. Ştefan Laslo s-a născut de aceeaşi parte a lui Danubius [5] cu Maria Dima, dar nu şi cu părinţii ei, care erau de la miazăzi de Dunav [6].

Străbunica mea s-a născut în anul 1893, în Regatul României, dar avea origini bulgare şi era fiica unor oameni înstăriţi.

Părinţii ei s-au născut fie în Principatul Bulgariei  aflat sub suzeranitate otomană (înainte de 1878), fie chiar pe teritoriul Imperiului Otoman (în care, înainte de 1878, era conţinută Bulgaria). La momentul în care s-a născut fiica lor, ei aveau pământuri şi în Sofia [7], iar pe unul dintre aceste terenuri ar fi fost construită una din gările oraşului, conform unei informaţii transmise în familie (totuşi, încă nu am verificat documentar acest fapt).

Tatăl Dima a pierdut o mare parte din avere după ce a făcut o tranzacţie [8] “pe onoare” cu un boier român, care, în lipsa unei învoieli scrise, l-a înşelat şi i-a luat banii. Ce onoare să aibă un astfel de om? Oamenii necinstiţi…. cu nici un sfanţ să nu te încrezi în ei.


[pentru „Meşterul din Ardeal”]

1 = astăzi capitala Ungariei. Prima aşezare de pe teritoriul oraşului a fost construită de celţi, înainte de anul 1. Mai târziu, aşezarea a fost ocupată de romani, primind numele de “Aquincum” şi, în anul 106, a devenit centrul de guvernare a Pannoniei Inferioare. Pe malul stâng al Dunării s-a construit un nou oraş, numit “Contraaquincum”. După retragerea romanilor, regiunea a fost controlată de huni, oraşul Aquincum fiind rebotezat “Buda”, după fratele lui Attila, Bleda. După destrămarea Imperiului Hunic, aşezarea a fost dominată de goţi, avari şi franci. În secolul IX, ungurii conduşi de Árpád se stabilesc în teritoriu. Oraşul Contraaquincum a fost rebotezat “Pesta”, prima sa atestare documentară fiind în anul 1148. După invazia mongolă din 1241, regele Béla al IV-lea al Ungariei a construit o nouă capitală, Buda, vechea capitală primind numele de “Óbuda”, care înseamnă “vechiul Buda”. În 1361, Buda a devenit capitala Ungariei. În 1541, oraşul a fost ocupat de turci, şi eliberat abia în anul 1718, când întregul Regat al Ungariei a fost eliberat de sub dominaţia otomană. În 1849, a fost construit “Podul cu Lanţuri”, care conecta Buda şi Pesta, iar pe 1 ianuarie 1873, oraşele Buda, Pesta şi Óbuda s-au unit, formând Budapesta.

2 = astăzi capitala Austriei. Locuit încă din epoca pietrei, teritoriul oraşului a continuat să fie locuit în epoca bronzului şi a fierului. În secolul I d.Hr., romanii au construit pe acest teritoriu un oraş civil numit “Vindobona”, şi un castru. Fiind la graniţa imperiului, oraşul a fost o pradă uşoară pentru popoarele migratoare germanice, cărora le-a căzut victimă. Totuşi, a rămas o mică aşezare, atestată documentar în anul 881, în contextul unor lupte cu ungurii. În anul 955, împăratul Otto I a învins ungurii, motiv pentru care Viena a putut să înceapă să se dezvolte. În secolul XI, oraşul a devenit un important centru comercial, ridicat în 1155 la rangul de capitală şi, un an mai târziu, a primit statutul de ducat autonom. În 1278, regele german Rudolf I de Habsburg a cucerit Austria, instaurând astfel domnia habsburgă. În 1438, Viena a ajuns oraşul de reşedinţă a Sfântului Imperiu Roman, iar în 1556, reşedinţa imperială. Oraşul a fost asediat de otomani în 1529, însă turcii nu au reuşit să îl cucerească. În 1683 a avut loc al doilea asediu otoman al Vieniei, însă acesta a eşuat de asemenea, datorită eficacităţii fortificaţiilor. În timpul Războaielor Napoloniene, Viena a fost cucerită de Napoleon de două ori, în 1805 şi 1809. Oraşul a fost extins în anul 1850, sub împăratul Franz Joseph al Austriei.

3 = aparat metalic pentru distilarea lichidelor, folosit mai ales pentru fabricarea spirtului. Din francezul alambic.

[pentru „Moşierii” de la Sud de Dunăre]

4 = al doilea fluviu ca lungime din Europa, după Volga, şi singurul fluviu european care curge de la vest la est. Izvorând din Munţii Pădurea Neagră din Germania, sub formă a două râuri numite Brigach şi Breg, el străbate 2860 de kilometri şi se varsă în România, formând o deltă.

5 = denumirea Dunării în izvoarele latino-romane.

6 = denumirea Dunării în limba bulgară (Дунав).

7 = capitala Bulgariei. Este unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa. Sofia era la început o localitate tracă sub numele de “Sardică”. Aşezarea a fost cucerită de romani în anul 29 d.Hr., şi în timpul domniei împăratului Traian, a fost redenumită “Ulpia Serdica”. Distrus de huni în anul 447, oraşul a fost reconstruit de împăratul bizantin Iustian I şi redenumit “Triadiţa”. După ce a fost cucerit de Primul Imperiu Bulgar în anul 809, oraşul a fost cunoscut ca şi “Sredeţ”, şi în anul 1386, a fost redenumit “Sofia”. Ocupat de Imperiul Otoman în 1382 şi de Imperiul Rus în 1878, după Războiul Ruso-Turc din 1877-1878, în anul 1879, oraşul devine capitala Bulgariei independente.

8 = convenţie între două sau mai multe părţi, pe bază de concesii reciproce, prin care se transmit anumite drepturi, se face un schimb comercial. Din francezul transaction şi latinul transactio.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Memoriile Domnului din Coloneşti şi-a Doamnei din Piteşti. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s