Dumitru V. Grozea, şef al Spitalului Militar din Focşani (1958-1987)

Am fost surprins să nu-l găsesc vreo menţiune despre Dumitru V. Grozea [1], şef al Spitalului Militar din Focşani timp de 30 de ani (1958-1987), în afară de una minoră, colaterală:

„Pentru contribuţia deosebită adusă la înfăptuirea politicii partidului şi statului în domeniul ocrotirii sănătăţii populaţiei din ţara noastră [….] Art. 2. –  Se conferă ordinul Meritul Sanitar clasa a II-a tovarăşilor: Dumitru V. Grozea, locotenent-colonel medic – Ministerul Forţelor Armate” (Decretul nr. 153/1971 privind conferirea ordinului şi medaliei Meritul Sanitar unor cadre medico-sanitare)

Dorind să suplinesc această lipsă, voi consemna că „Mielu” Grozea (cum i se spunea) a condus Spitalului Militar din Focşani timp de aproape trei decenii (între 1958 şi 1987), timp în care acesta a devenit ceea ce este astăzi. În fapt, am putea spune că sub el s-a înălţat acest spital.

La conducerea spitalului i-a urmat dr. colonel (r) Mihail Maiorov [2], care a condus spitalul între 1987-92.

Decedat în august 2011, Maiorov a fost înmormântat cu onoruri militare. Trecut dintre noi cu câţiva ani mai înainte, „Mielu” Grozea n-a primit asemenea onoruri. Poate pe atunci nu era „mania” «doliului naţional»?…

Notă: [1] El este soţul Elenei Georgeta Ionescu, sora Luciei Constantinescu (strămătuşa mea).

[2] El este soţul Ceciliei Tudose, care a fost colegă cu Lucia Constantinescu la Facultatea de Ştiinţe Naturale din Bucureşti.

P.S.: Când aud de „dezmăţul erotic” la care se pretează noul şef Spitalului Militar din Focşani – colonelul (r) Constantin Adochiţei (care a preluat comanda spitalului în 2011) – mă gândesc „ce-a fost şi ce-a ajuns!”. „Scandalul pozelor indecente va afecta fără îndoială imaginea Spitalul Militar din Focşani….”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Amintirile unei Focşănence și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Dumitru V. Grozea, şef al Spitalului Militar din Focşani (1958-1987)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s