In Memoriam: Virginia Dima Antoaneta (n.10 iunie 1932 – d.12 ianuarie 2013)

Am dat astăzi peste un articol care m-a întristat (publicat la 23 ianuarie 2013), întrucât acesta anunţă „o mare pierdere de necompensat: […] incetarea din viata aceasta pamanteasca si trecerea in alta dimensiune, a distinsei profesoare si directoare Dima Virginia„, lucru întâmplat la 12 ianuarie 2013.

După cum am povestit pe acest blog, distinsa doamnă a fost colegă cu bunica mea la liceu – pe atunci se numea Virginia Biava, şi [nu am povestit aceasta] directoarea mamei mele (care a absolvit Liceul „Spiru C. Haret” în 1977).  

Virginia Dima

Articolul este foarte frumos, scris de o absolventă a acestui liceu. Textul, scris inclusiv dintr-o perspectivă spirituală, prezintă şi latura religioasă a doamnei profesoare, a cărei credinţă nu a fost ucisă de mârşavul regim comunist:

„Homo sapiens fiind o fiinta a contrastelor (lutul trecator, perisabil si scanteia divina, nemuritoare – spiritul – daruita de Creator pentru a-l reanima) nu-si poate manifesta plenar personalitatea trecatoarei sale vieti « ca bataia din aripi a unui flutur », daca nu si-o dedica (aceasta ar fi de fapt esenta vietii) si spiritului. Succesele profesionale si socio-culturale sunt importante dar trecatoare; ceea ce ramane scris in arhiva cereasca pentru totdeauna, a indumnezeirii, dupa cum spun parintii bisericii.

Si in aceasta privinta doamna directoare Virginia Dima a actionat atunci cand vremurile i-au permis-o, cu perseverenta si constiinciozitate. Apartinand cultului crestin catolic, a fost o credincioasa crestina practicanta, participand cu regularitate la messele duminicale si a celor in cinstirea marilor sarbatori, si-a intarit constant credinta sub diferite aspecte, ajutandu-si semenii, cand starea actuala de lucruri i-o permitea. (sublinierea mea)

Incercata in ultima parte a vietii cu o lunga si grea suferinta (aceasta conform parintilor bisericii in scopul unei mai mari indumnezeiri) si-a suportat cu demnitate calvarul rugandu-se neincetat si nepierzand niciun moment credinta in gratia divina. Dar cum orice inceput are si un sfarsit, sfarsitul vietii doamnei directoare s-a intamplat pe 12 ianuarie 2013.  [….]”

Mi-a părut rău că doamna Virginia Dima n-a mai stat printre noi.

Mi-ar fi plăcut să o întâlnesc.

Sulina_monografie
____________________________

Ultima scriere a doamnei Dima a fost o monografie a oraşului SULINA, oraşul ei natal, scrisă în colaborare (cu Constantin Bodar şi Eugenia Iacovici Lungu), publicată în două volume (Editura Ravex Coms SRL, Bucureşti, 2011, 495 p. – vol.1, 451 p. – vol.2).

Alte scrieri:
„Liceul ‘Spiru C. Haret’ Tulcea (1883 – 1983)” (1983, în colaborare cu Aurel Munteanu)
“Viaţa unei şcoli tulcene: Liceul de Fete ‘Principesa Ileana’ (1897 – 1948)” (1994, în colaborare cu Laetitia Leonte)

P.S.: O biografie a Virginiei Antoaneta Dima am schiţat în acest articol, la împlinirea a 80 de ani de la naşterea distinsei doamne.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Din prezent și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la In Memoriam: Virginia Dima Antoaneta (n.10 iunie 1932 – d.12 ianuarie 2013)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s