Despre Rodica Teodorescu Leonte, cercetătorul

Rodica Teodorescu Portret„LEONTE (TEODORESCU), Rodica (n.22 ianuarie 1913, Alexandria, judeţul Teleorman). Doctor în Ştiinţe Biologice de la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti.

Termină învăţământul liceal la Tulcea (1923-1930). Urmează Facultatea de Ştiinţe – secţia ştiinţe naturale a Universităţii din Bucureşti. Licenţiată (1934). În 1947 obţine doctoratul la Facultatea de Ştiinţe Naturale a Universităţii din Bucureşti. După ce ocupă un post de profesor suplinitor în învăţământul mediu la Sulina (1936-1938), activează ca preparator, asistent, sef de lucrări şi şef de staţiune la Staţiunea de Cercetări Piscicole din cadrul Institutului de Cercetări Piscicole (1941-1973).

Ihtioanatomist şi ihtioomorfolog, s-a remarcat prin lucrările sale apreciate în literatura de specialitate din ţară şi din străinătate. Timp de peste 40 de ani s-a preocupat de problemele de hdrobiologie si ihtiobiologie, legate exclusiv de regiunea inundabilă a Dunării şi Delta Dunării. S-a ocupat constant de rezolvarea echilibrului între modificările aduse de exploatarea stufului şi populaţiile piscicole din apele Deltei. Seriozitatea temelor urmărite, metode de lucru şi interpretările cu caracter aplicativ situează activitatea sa ştiinţifică printre valoroasele contribuţii aduse la progresul hidrobiologiei şi ihtiologiei româneşti.”

(fragment din lucrarea „Istoria Ihtiologiei Româneşti”, de George D. Vasiliu şi Gheorghe I. Manea, Buletinul de Cercetări Piscicole – Suplimentar I, Bucureşti, 1987, 331 pag., p.196)

Rodica TeodorescuP.S.: Am primit acest document de la dl. Ion Năvodaru de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (entitatea în care s-a transformat Institutul de Cercetări Piscicole, n.m.), cu prilejul demersului de a include o pagină de „In memoriam” Rodica Teodorescu-Leonte, la comemorarea a 100 de ani de la naşterea ei (1913-2013), în noul volum ce va să apară din seria TRSER (Transylvanian Review of Systematical and Ecological Research).

DOCUMENTUL – ÎN FORMAT PDF: DESCARCĂ AICI (vezi „Opera”, pp.196-197).

Notă semanticăIhtiologia (din greacă ichtys, „pește” și logos, „știință”) = ramură a zoologiei care are ca obiect studiul teoretic și practic al peștilor.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Familia mare, Fotografii și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Despre Rodica Teodorescu Leonte, cercetătorul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s