Proprietăţile lui Radu Mitroi din comuna Ghelengic, judeţul Caliacra (document via Arhivele Naţionale)

Ghelengic_AN1

Observaţie: Documentul este bilingv: în română (cu alfabet latin) şi bulgară (cu alfabet chirilic).

Ghelengic_AN2

Notă: În privinţa satului, numele localităţii cel mai apropiat de cel sugerat de scrisul de mână din document („Kuipeler”) este satul „Cpeler” din comuna Ghelengic.

Ghelengic_AN3

Notă: Documentul datează fie din 2 aprilie 1940, fie din 1942 (fiind o situaţie post-facto, după părăsirea teritoriului de către străbunicul meu).

…..

P.S.: În baza Legii nr.9/8 ianuarie 1998 pentru acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, familia Mitroi a reuşit să obţinută asemenea compensaţii (demersurile au fost iniţiate de Maria Dincă, născută Mitroi, sora bunicului meu, Mircea – n.m.VMT).

Textul acestei legi se poate citi AICI. Art. 1. – (1) Cetăţenii români, prejudiciaţi în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, denumit în continuare tratat, au dreptul la compensaţiile stabilite potrivit prezentei legi, în măsura în care nu au primit anterior sau au primit numai parţial compensaţii ori despăgubiri pentru bunurile imobile – construcţii şi terenuri – pe care le aveau în proprietate în judeţele Durostor şi Caliacra, cedate Bulgariei, precum şi pentru recoltele neculese de porumb, bumbac şi floarea-soarelui.  (2) De prevederile alin. (1) beneficiază şi cetăţenii români, moştenitori legali ai foştilor proprietari.”

Lista comunelor în Cadrilater se poate găsi în Anexa 1 a Tratatului de la Craiova (1940), „ÎMPĂRŢIREA DEFINITIVA A DOBROGEI NOUA îN JUDEŢE,
 PLASI, COMUNE ŞI SATE”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Volumul IV: Povestea familiei Mitroi și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s