Pensionul de fete din Galaţi

De spus despre Evdochia Andreevna Pavlov (străbunica mea) mai este că a urmat pensionul [1] de fete din Galaţi, unde a învăţat foarte bine limba franceză. 

Istoric, la Galaţi au existat în secolul XIX cel puţin două pensioane:

– pensionul de fete al Celestinei Scotti unde, aparent, se preda şi limba italiană [2] (bunica mea nu ştie ca mama ei să fi vorbit această limbă – n.m.V.M.T.)

 şi

– pensionul francez Sachetti, unde Alexandru Ioan Cuza (n. 20 martie 1820 – d. 15 mai 1873), viitor domnitor al Principatelor Române (1869 – 1866), a învăţat în copilărie. 

Născută fiind în 1894, străbunica mea a urmat pensionul în primul deceniu al secolului XX. Dacă acest pension ar fi unul dintre cele de mai sus ori un altul, nu am suficiente informaţii să afirm.


1 = . instituție particulară de învățământ din trecut, unde elevii erau găzduiți în perioada școlarizării.

2 = Conform “Modernizarea învăţământului românesc”, Mihai Dragnea (Historia.ro): “Italiană se preda şi în pensioanele din Brăila şi cel de fete de la Galaţi, al Celestinei Scotti”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Cartea B: Cronica Familei Pavlov și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s