Ziua Unirii

Astăzi este 24 ianuarie (2011 – n.n.), Ziua Unirii. Acum 152 de ani a avut loc Unirea Principatelor Române (prin dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza în Ţara Românească şi Moldova – n.n.). Ce pot să vă mai spun în acest ultim capitol al acestei cărţi? Din păcate nu am cunoscut pe nici unul dintre fraţii şi surorile bunicului meu. În prezent, numai el a rămas în viaţă: ultimul frate, cel mai longeviv dintre toţi (erată: Domnul să-l odihnească pe ultimul dintre fraţi!).

            Parcă ieri, într-o zi asemenea acesteia, am terminat de scris “Povestea lui Mircea Mitroi”, tot în timpul unei sărbători naţionale, numai că pe 1 decembrie se cânta “Deşteptă-te, române!”, iar astăzi se cântă Hora Unirii.

            Ispas, Marin, Ion, Ilie, Paraschiva, Mărioara şi Maria …. dragii lui frăţiori, respectiv, dragele lui surioare. Toţi/ toate au fost persoane extraordinare, şi sper, că după ce aţi citit această carte, ştiţi ce fel de oameni au fost ei şi copii lor. În ziua de azi, familia lor este aşa de mare încât ar ocupa un întreg cătun [1]. 

            Ca încheiere pentru acest capitol, această parte şi întreaga carte, voi combina mai multe citate al unora dintre cei mai mari scriitori români: Bogdan Petriceicu Hasdeu, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi şi Liviu Rebreanu:

            “Trecutul este uşa viitorului. Timpul trece şi ne lasă suspinând în urma lui. Lumea-i visul sufletului nostru. Scrie cu sufletul tău şi reciteşte cu sufletul altora. O clipă de dragoste face mai mult decât o viaţă de mărire. Amărăciunea cărţii este, dintre amărăciuni, cea mai dulce. Iubirea adevarată nu moare niciodată în sufletul omului, ba îl insoteşte si dincolo, până în sânul nemărginirii ….” 

……………………………………………………………………………………

1 = grup de aşezări ţărăneşti care nu constituie o unitate administrativă, cu un număr de locuitori mai mic decât al unui sat. Cuvântul provine din sârbul “katun”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Volumul IV: Povestea familiei Mitroi și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s