Un neam mare de ruşi, văzut de mezina familiei

Alte rude ruseşti ale bunicii mele, care locuiau în Tulcea:

Natalia era fiica verişoarei primare a Anei Pavlov. Soţia unui tâmplar, Ivan, un om cu bun simţ, cumsecde. Locuia împreună cu familia i pe strada Traian. Mamă a două fete:

Malvina. Foarte frumoasă. Casieră la o farmacie. S-a căsătorit cu un economist din Galaţi. A demisionat de la vechea slujbă însă, neavând “căsnicie” de îngrijit (nu avea copii), s-a angajat altundeva, pe un post găsit de soţul ei.

Elvira. Mai indecisă decât sora ei. S-a căsătorit cu un bărbat nepotritiv, un şofer bulgar, lipsit de un aspect plăcut ori cele mai alese maniere, motiv pentru care a dovorţat după puţin timp.

 

Ivan. Fratele Nataliei. Tată a mai multe fiice:

– Cea mai mare dintre ele, avea un fiu, Samuel “Sami”, un ‘’golănaş’’. Familia ei, de credinţă baptistă, locuia pe strada Traian. În timpul liceului, Samuel a plecat din România, în Statele Unite ale Americii (probabil datorită stării tensionate datorate celui de al Doilea Război Mondial).

Daria. Cea mai mică. Casieră la moara comercială “Ştefan Gheorghiu” (subalterna contabilului-şef, Mircea Mitroi). Căsătorită cu două ori, prima dată cu un rus, cu care a avut o fiică Olga, şi a doua oară cu un grec, Enache.

Fiica ei, Olga, crescută de tatăl ei rus, a urmat învăţământul particular (educaţia la domiciliu), până ce instaurarea comunismului (1948) a obligat-o să urmeze învăţământul public.

 

Dimitrie este o altă rudă îndepărtată. Djádja Mitea” îi spunea bunica mea, el fiind un fel de unchi. Cine era? Ei bine…. nu vă pot spune: bunica mea nu-şi aminteşte decât numele său, şi atât.

          Din această enormă familie de ruşi dobrogeni, Maria era cea mai mică “nepoată”, iar rudele ei, de la veri de gradul I până la cei mai îndepărtaţi, nu îi dădeau atenţie şi nu stăteau la poveşti despre viaţa lor. Din acest motiv, ea era “pe dinafară”. Alte rude, unchi şi străbuni vârstnici, au murit înainte ca bunica mea să deschidă întâia oară ochii.

Din acest motiv, rudele ce nu apar în această scriere memorialistică, le rog să mă ierte că le-am omis, ar ei se vor pierde în negura timpului, numele lor fiind, cu trecerea anilor, şters de pe a lor piatră de mormânt.

Cât despre cei menţionaţi în acest volum de amintiri, îi implor să nu să vârcolească în mormânt dacă vreun rând din această carte nu este corect, căci orice greşeală nu vine dintr-o încercare de a deforma adevărul, ci din memoriile dragii mele bunici, în care răscoleşte după aproape jumătate de secol, timp în care acestea au stat ca într-o cămară neatinsă….. 

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Cartea B: Cronica Familei Pavlov și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Un neam mare de ruşi, văzut de mezina familiei

 1. Alex(andra) zice:

  „căci orice greşeală nu vine dintr-o încercare de a deforma adevărul, ci din memoria dragii mele bunici, în care răscoleşte după aproape jumătate de secol, timp în care acestea au stat ca într-o cămară neatinsă….. „->Nici in ultima propozitie nu comiti o greseala?Nu pot crede ca esti prima creatura care o intreaba despre stramosii ei. 😐

 2. Alex(andra) zice:

  „Bunicul nu vroia să ştie de ruşi.”->De ce?De exemplu,eu cred ca ei sunt foarte draguti. 😳 🙄
  „Prietenii o luau drept româncă (vorbeşte foarte… românesc).”->Eu nu inteleg ceva la bunica Covaliov.De ce atunci cand era mica vorbea cu accent rusesc?Doar s-a nascut in Romania.Si mai am o nedumerire.Dupa aproximativ 80 de ani mai gandeste in limba rusa? 😕
  A vizitat pana acum U.R.S.S./Rusia? :mrgreen:

 3. Alex(andra) zice:

  Eu credeam ca gandeste in rusa! 😕
  Ii place limba oamenilor printre care traieste?
  De ce nu mai postezi articole despre familia ta prelungita? 😯

  • 1) Limba natală devine un lucru obişnuit pentru vorbitori. Locuind printre străini, poate să-ţi fie dor de limba ta sau, din contră, să nu o mai suporţi (nu este cazul bunicii mele, pentru care româna e limba natală).
   2) Am epuizat (deocamdată) materialele.

 4. Alex(andra) zice:

  2)Niciodata nu vei putea epuiza subiectele despre rudele tale.Fiecare are un mister care se tese in jurul ei de-al lungul timpului care trece.Gandeste-te!Ai putea incepe discutii pe teme filosofice despre alegerile pe care ele le-au facut in trecut. :mrgreen: 😳
  1)Intre limba rusa si limba romana ce ar alege? 😕 😐 😈

 5. Alex(andra) zice:

  1)Dar cum se poate? :O 🙄 Doar e rusoaica.Orin venele ei albastre curge sange rosu si cu A.D.N. rusesc! 👿
  2)Pai,ai putea sa ne impartasesti si noua o parte din notiunile acumulate in ultima perioada? :mrgreen:

 6. Alex(andra) zice:

  1)Stiu ca intrebarea nu are nicio legatura cu articolul,insa simt nevoia de a ti-o spune. 😕
  De ce nu ai mai publicat nimic in ultima perioada?
  2)Deci,trebuie sa astept. 🙄 😯

 7. Alex(andra) zice:

  3)As mai dori sa adaug inca o idee.De ce nu iti schimbi imaginea de la Gravatar?Eu ma gandesc ca ai mai crescut.Omul creste in fiecare zi,chiar daca nu se mai inalta ori nu mai e in perioada adolescentei. 😉 :mrgreen:

 8. Pingback: T.V.-M. A.L. (71) Anul Bisericesc « Muşcătura lui Fenrisúlfr

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s