Partenerii de viaţă şi copiii fraţilor şi surorilor Mitroi

Stabiliţi la casa lor, fraţii Ispas, Marin, Ion, şi surorile Paraschiva şi Maria, au întâlnit persoane remarcabile, s-au unit întru Sfânta Taină a Căsătoriei şi, dată fiind legătura vie (“până ce moartea o va despărţi”), şi-au “cunoscut partenerii” şi au întemeiat familiie lor.

Ispas s-a căsătorit cu Zoia, o femeie de asemenea dintr-un mediu rural. Ea era casnică şi îşi ajuta soţul la diferite munci, fiind o femeie harnică şi muncitoare. Amândoi munceau de dimineaţă până seara, hrănind animale, culegând legume, arând pământul, făcând pâine şi magiun [1], şi fel de fel de alte treburi. Au avut o fetiţă pe care au numit-o Lidia, alintată “Lidioara”. Aceasta va deveni învăţătoare şi se va căsători cu un ofiţer de marină pe nume Ion Popa, căruia i se spunea “Nelu”, şi care va ajunge promovat chiar la rangul de căpitan.

            Marin s-a căsătorit cu Mariţa. Ea ea o o voce minunată şi îi cânta şi îi juca soţului ei, care îi plăcea foarte mult să o asculte, şi chiar câteodată cânta împreună cu ea. Mai mult, era şi ea o foarte bună gospodină, şi îl ajuta pe Marin la diferite treburi. Marin şi Mariţa au avut trei băieţi, Emil, Gheorghe şi Ion. Emil a devenit învăţător şi, sărmanul de el, a fost găsit de părinţii lui mort, cu gâtul tăiat. Gheorghe, căruia i se spunea “Gigel”, at deveni tehnician, şi a murit şi acesta prea tânăr. Ion, căruia i se spunea “Nelu”, a devenit tehnician pişcicol, specialist în pişcicultură [2], la Somova [3], şi s-a căsătorit cu Mioara. 

            Ion s-a căsătorit cu Ana (n. 20 octombrie 1915). La fel ca Zoia şi Mariţa, ea provenea de la sat sat şi era casnică. Avea mai multe surori. Deşi şi ea îl ajuta pe soţul ei la diferite treburi, cei doi nu trebuiau să muncească la fel de mult ca şi fraţii lor, ei stând la oraş, în portul Constanţa, şi nu la sat. Ion şi Ana o fată pe nume Emilia (care a murit la câteva luni de la naştere) şi un băiat pe care l-au numit in amintirea ei, Emil (n. 13 septembrie 1937). Acesta va deveni medic chirurg general, dar va practica şi chirurgie plastică [4], se va căsători de două ori, prima dată cu o unguroaică, Ildico, apoi cu o cetăţeană germană, Minodora Lucia Ritter (n. 15 iulie 1950) [*], va fugi în Germania, şi se va întoarce în România după 1989.

            Paraschiva s-a căsătorit cu Gheorghe. “Ghiţă”, cui i se spunea, era agronom, specialist în agronomie [5] şi, mai târziu, angajat la C.A.P [6]. El a luptat în cel de al Doilea Război Mondial în 1941, pe Frontul de Răsărit, unde a fost rănit la picior, lucru care l-a făcut să şchiopăteze toată viaţa lui. Paraschiva şi Gheorghe au avut doi copii: un băiat pe nume Ion şi o fată pe nume Didina. Ion, căruia i se spunea tot “Nelu”, va deveni şofer şi se ca căsători cu Geta, o femeie foarte frumoasă. După ce a terminat liceul, Didina s-a stabilit la Baia Mare împreună cu soţul ei. 

            Maria s-a căsătorit cu Alexandru Dincă. Nunta lor a avut loc pe 28 octombrie 1945, într-o duminică, la Constanţa. “Sile”, cum i se spunea, era un tapiţer, specialist în tapiţare [7], adventist şi predicator al Cuvântului în Biserica Adventistă “Speranţa” din oraşul Constanţa, un foarte bun gospodar, om care trăia întru Dumnezeu şi era o persoană cinstită. Maria şi Alexandru au avut trei copii: două fete, Aurora şi Gabriela, şi un băiat, Doru. Toţi trei vor merge pe calea ştiinţei, Doru devenind medic, Gabriela, căruia i se zicea “Gabi”, devenind chimist, iar Aurora devenind stomatolog (dentist).

            Ilie şi Mărioara (cea dintâi) nu au apucat să se căsătorească, să întemeieze o familie, să aibă nepoţi … mare păcat. Adevărat că “Viaţa este o ciudată comedie care amestecă împreună şi dureri şi bucurii, punând lacrimi lângă zâmbet, punând zâmbet lângă plâns” (Alexandru Macedonski). Totodată, “Fiecare om pe lume îşi are măsura sa şi după acea măsura îşi măsoară gândurile şi faptele sale” (Alexandru Odobescu).

 

…………………………………………………………………….

1 = pastă alimentară consistentă obţinută prin fierberea şi terciuirea prunelor (sau a altor fructe). Cuvântul provine din turcescul “macun”.

2 = ramură a zootehniei care se ocupă cu creşterea peştilor în apele naturale şi în cele amenajate. Cuvântul provine din francezul “pisciculture”.

3 = comună alcătuită din trei localităţi: Mineri, Parcheş şi Somova. Activitate economică de bază a comunei este agricultura, dar şi pişcicultura. Este la o distanţă de 12 kilometri de oraşul Tulcea.

4 = ramură a chirurgiei care se ocupă cu îndreptarea unor deformări ale corpului omenesc, provenite din naştere sau dintr-un accident. Cuvântul chirurgie provine din latinul “chirurgia” şi francezul “chirurgie”, iar cuvântul plastic provine din francezul “plastique”.

* Minodora Lucia Ritter era fiica lui Niculae şi Elizabeta Micu. Elizabeta Micu a plecat în Statele Unite ale Americii la sora ei (care a fugit acolo după Primul Război Mondial, emigrând pe un vapor care a trecut prin New York) (acest lucru a fost descoperit de Simona Ritter printr-o placă de emigranţi de pe vremuri, în timpul unui control şi registru în Staten Island).

5 = complex de ştiinţe care cuprinde totalitatea cunoştiinţelor teoretice şi practice referitoare la producţia agricolă. Cuvântul provine din francezul “agronomie”.

6 = acronim pentru Cooperativa agricolă de producţie. Ea era o formă de asociere în vederea exploatării terenurilor agricole impusă de regimul comunist. Iniţial, CAP-urile se numeau “Gospodării Agricole Colective”(GAC-uri).

7 = îmbrăcarea mobilelor cu stofă, în pânză, mătase, vinlin sau piele. Cuvântul provine din francezul “tapisser” şi germanul “tapizieren”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea II: În Dobrogea de Nord și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Partenerii de viaţă şi copiii fraţilor şi surorilor Mitroi

 1. Alex(andra) zice:

  „copii(i) fratilor Mitroi”->Cred ca asa e mai corect din punct de vedere gramatical.

 2. Alex(andra) zice:

  „s(-)au unit”-> 😦

 3. Alex(andra) zice:

  „va deveni tehnician,si”-> 😕

 4. Alex(andra) zice:

  „va deveni tehnician pişcicol (,) specialist în pişcicultură [2] (,) la Somova [3] (,) şi se va căsători cu Mioara.”

 5. Alex(andra) zice:

  „, şi nu la sat.”-> „ci nu la sat.”

  • „Ci” rareori se foloseste intr-o propozitie negativa, intrucat are rolul de a infirma ipoteza initiala si a propune o alta. In cazul caz, este un proces invers, deci se foloseste „si”.

 6. Alex(andra) zice:

  „, care au amuzat-o foarte mult pe bunica mea, Lizica, care i-a spus: “bată-te norocul, că tare vesel mai eşti”.”->Nu Maria Mitroi i-a spus lucrul acesta ?

 7. Alex(andra) zice:

  1)”copii(i) lui Radu”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s