Legături familiale Mitroi – Covaliov, Laslo, Vişan-Miu

Familia este un grup de indivizi înrudiţi între ei prin legături de sânge sau prin căsătorie. În acest capitol voi încerca să explorez legăturiile dintre familia Mitroi şi familiile cu care are cel de al doilea tip de legături: cele ale sfintei taine a cununiei.

            În anul 1954, Lixandra a efectuat o vizită fiului ei la casa lui din oraşul Tulcea. Bunicul meu nu era acasă, fiind într-un control la Iaşi, dar străbunica mea a fost întâmpinată de nora ei, Maria. Bunica mea nu şi-a dat seama imediat că se afla în faţa soacrei ei, care venise “să-l vadă pe Mircica”. După ce a poftit-o înăuntru, Maria i-a făcut cunoştinţă Lixandrei cu cuscra ei, Evdochia, cu care s-a înţeles foarte bine. Bunica mea îşi aminteşte că soacra ei era atât de amuzantă încât ea şi mama ei se prăpădeau de râs. Mircea s-a întors acasă a doua zi şi a fost foarte bucuros să-şi vadă mama. Mariei i-a făcut plăcere această vizită, în urma căreia a rămas cu o impresie foarte bună despre soacra ei.

            În jurul anului 1993, părinţii mei – Mihaela şi Radu, şi bunicii mei – Mircea, Maria şi Eliza, au efectuat o vizită în satul Sinoie pentru a-i cunoaşte pe Marin şi Paraschiva. Sărmanul Ispas se stinsese din viaţă cu câţiva ani înainte. Marin le-a spus oaspeţilor săi câteva glume de ale sale, care au amuzat-o foarte mult pe bunica mea, Lizica, care i-a spus: “bată-te norocul, că tare vesel mai eşti”. Marin i-a găzduit pe părinţii şi bunicii mei numai o zi. Elizei i-a făcut o mare plăcere această vizită, în urma căreia a rămas cu o impresie foarte bună despre fratele cuscrului ei.

            Legăturile familiale sunt cele mai sfinte legături între oameni. În fond, cum a spus şi teologul Dumitru Stăniloae: “Familia e sfântă”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea IV: România după Yalta și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s