Fratele Vitreg

Ivan Andreevici Pavlov, născut la Odesa, era fiul lui Andrei Pavlov şi a unei femeii decedate timpuriu (ulterior, Andrei s-a recăsătorit cu Ana, având un fiu şi şase fiice).

Proprietarul a trei hectare de viţă de vie la Sarica Niculiţel, cumpărate de tatăl său, din care producea un vin bun (şi unde o invita adesea pe nepoata lui, Maria Covaliov). Reşedinţa sa principală era la Tulcea, într-o casă frumoasă de pe strada Bunavestire, cu o curte largă, plină de flori, şi o alee lungă. Era în bune relaţii cu Mihail Moruzov [*].

“Djádja Vanea”, cum era numit de bunica mea [**], era un unchi care nu ştia cum să-şi manifeste afecţiune faţă de copii. El fusese căsătorit cu o femeie cu o “inimă de aur”, însă soţia şi-a dat ultima suflare la naşterea copilului, care-a murit odată cu ea.

Spre sfârşitul vieţii, i-a propus surorii sale, Ana Vasiliev, chiriaşă într-un bloc de pe strada Gloriei, să se mute împreună cu ea, pentru a o scuti de plata lunară a chiriei (menajul casei era deja făcut de o servitoare).

Ana a acceptat, şi a stat împreună cu fratele ei până la moartea sa, după care, la un interval apropiat de timp, i-a urmat (Anuşa a fost înmormântată de fii ei, din banii lui Ivan)….  

 

___________________________________________________________________________________

* Mihail Moruzov (n. 16 septembrie 1887, satul Zebil, județul Tulcea – d. 27 noiembrie 1940, penitenciarul Jilava) a fost creatorul și șeful Serviciului Secret de Informații al Armatei Române în perioada 1924-1940.

Fiu al preotului Nicolae și al Mariei Moruzov, dintr-o familie de cazaci, bunicul lui, Simion Moruzov, fiind, de asemenea, preot. Preotul Nicolae Moruzov a slujit 40 de ani la Biserica Rusească din Tulcea și a avut patru băieți și două fete. Mihail Moruzov s-a căsătorit și a divorțat de două ori; prima soție a fost d-ra Maria Anton Văraru cu care a avut o fiică, Aurora-Florina Moruzov, care nu s-a căsătorit. A doua soție a fost o profesoară de franceză din Silistra, Teodora Săndulescu, cu care nu a avut copii și de care a divorțat în 1938.

Deși avea o minte ascuțită, Moruzov a fost un elev cu note modeste. Faptul că nu a absolvit vreo facultate și nu avea nici liceul terminat (a absolvit doar trei clase de liceu) l-a urmărit de-a lungul întregii cariere, fiind salarizat multă vreme ca angajat temporar. În schimb, el avea o memorie deosebită, simț analitic excepțional, era bun organizator și cunoștea la perfecție multe limbi, dintre care, încă din copilărie, din Dobrogea natală, româna și rusa, ca limbi materne, apoi, ucraineana, bulgara, turca, și tătara. Moruzov a fost pasionat de cărțile polițiste.

Şi-a început activitatea pe când era încă elev, când în anul 1907 a descoperit un complot al iredentiştilor bulgari, adunaţi în Biserica “Sfântul Gheorghe”, el fiind ascuns în altar şi a prezentat un raport Biroului de Informaţii al armatei române. Apoi în timpul războiului din 1916 – 1918, aflat în Serviciul de Informaţii al armatei, a descoperit şi zădărnicit comploturile armatei ruse, fiind decorat pentru actele sale cu ordinul “Coroana României”. În 1917 Mihail Moruzov a înfiinţat în Delta Dunării Serviciul Special de Siguranţă, iar din 1925 va deveni creatorul şi conducătorul de necontestat al Serviciului Secret de Informaţii din România.

A rămas în memoria colectivă şi pentru opera sa civică. Moruzov a construit şcoli, dispensare, cişmeaua de la Valea Teilor, complexul “La Strejărie” de lângă Mănăstirea Cocoş, cele patru clădiri monumentale din Zebil, fântâna de la Alba, chiliile Mănăstirii Saon, etc. În Tulcea a ridicat vila din marginea de vest a oraşului, cea rezervată până în 1989 cuplului Ceauşescu, Casa de Sănătate din Piaţa Nouă şi i se atribuie meritul pentru construirea actualului Liceu de Artă (fostă Şcoală de Fete) şi pentru contribuţia sa la ridicarea Bisericii Ruse şi a casei parohiale.

Odată cu abdicarea lui Carol al II-lea, generalul Ion Antonescu (numit prim-ministru la 6 septembrie 1940) l-a arestat și l-a înlocuit cu Eugen Cristescu. La scurt timp după arestare, în noaptea de 26-27 noiembrie 1940), Mihail Moruzov a fost asasinat de un comando legionar (în Masacrul de la Jilava).

(Sursa: Wikipedia, “Mihail Moruzov”; studiul “Tulcea… de ieri, de azi”, p. 17, “Cine a fost Mihail Moruzov?”, Lidia Vişan)

** Fără vreo referire la piesa de teatru a lui Anton Cehov, “Unchiul Vanea” (1897), a cărei personaj principal este Ivan Petrovici Voiniţchi.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Cartea B: Cronica Familei Pavlov și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s