Dezvoltarea profesională a fraţilor Mitroi

În toamna anului 1940, după cedarea Dobrogei de Nord către statul bulgar şi schimbul de populaţii româno – bulgar ce a avut loc între judeţele cedate Durostor şi Caliacra şi judeţele nord-dobrogene Tulcea şi Constanţa, cea mai mare parte a familiei Mitroi (Ispas, Marin, Paraschiva, Radu, Lixandra) s-a relocat în satul Iulia, judeţul Tulcea, în timp ce Mircea s-a stabilit în oraşul Tulcea, iar Ion şi Maria în oraşul Constanţa.

            Din punct de vedere al studiilor făcute până în acel moment şi al succesului profesional, cei trei fraţi se poziţionează crescător în funcţie de vârstă:

Ispas a făcut cele mai puţine studii dintre toţi fraţii săi, deoarece era pus la muncă de părinţii săi, motiv pentru care a rămas un ţăran. Maria şi Paraschiva nu au trebuit să muncească decât în casă, deoarece erau femei, şi nu au ajut slujbe: ele erau gospodine.

            Marin a făcut mai multe studii, lucru care i-a permis să meargă ca şi poştaş la Alexandria [1]. În 1939, el va pleca împreună cu familia în Cadrilater, apoi în satul Iulia, unde va fi un fel de contabil al fermei familiei. El şi Ispas aveau mulţi pruni, motiv pentru care puteau face dulceaţă de prune.

            Ion, care a făcut cele mai multe studii după Mircea, a mers ca tipograf [2] la Bucureşti. După ce a plecat din Cadrilater, el şi Maria s-au stabilit în oraşul Constanţa. Aici, el va lucra ca administrator al Stadionului Farul [3] din aproprierea locuinţei sale. După moartea Lixandrei, Radu s-a mutat împreună cu Ion şi familia lui. După pensionare, Ion va lucra ca şi grădinar, crescând gladiole [4] şi garoafe [5].

            După anul 1965, Ispas, Marin şi Paraschiva s-au mutat în satul Sinoie din comuna Mihai Viteazu [6] din judeţul Constanţa, la 60 de kilometri de oraşul Constanţa, probabil pentru a fi mai aproape de Ion, Maria şi tatăl lor.

În privinţa nu-i Ilie Mitroi, spre păcatul meu, nu-i cunosc nici studiile, nici nu ştiu localitatea în care s-a mutat.

……………………………………………………………………………………….

1 = municipiu din judeţul Teleorman, în sudul Câmpiei Române. Oraşul a fost întemeiat în anul 1834, luând numele domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica. După reînfiinţarea judeţului Teleorman, în 1968, Alexandria va deveni reşedinţa acestuia.

2 = muncitor specializat în operaţii de tipărire. Cuvântul provine din neogrecul “tipoghráfos”.

3 = stadion multifuncţional utilizat de echipa de fotbal Farul Constanţa. Deschis în 1957, baza sportivă este amplasată în vecinătatea lacului Tăbăcăriei. Este folosit în principal pentru meciuri de fotbal, dar şi pentru atletism. Are o capacitate de 15.500 de persoane şi 10 porţi.

4 = plantă erbacee ornamentală cu tulpina înaltă, cu frunze lungi în formă de sabie şi cu flori mari de diferite culori. Cuvântul provine din germanul “gladiole” şi latinul “gladiolus”.

5 = plantă erbacee ornamentală cu frunze opuse şi liniare, cu flori de culori diverse şi cu miros plăcut. Cuvântul provine din neogrecul “gharúfalo”.

6 = comună în extremitatea de nord-est a judeţului Constanţa, chiar la graniţa cu judeţul Tulcea. Principala activitate economică în această comună este agricultura. Comuna este străbătută de pârâul Săruri. Comuna are astăzi o populaţie de peste 3000 de locuitori, 800 de locuinţe şi o suprafaţă totală de 20.000 de hectare.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea II: În Dobrogea de Nord și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Dezvoltarea profesională a fraţilor Mitroi

  1. Alex(andra) zice:

    „si nu au ajut slujbe”->N-am inteles mesajul! 😕

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s