Capitolul XXXII: “Dacă nu poţi….

…. te ajutăm. Dacă nu ştii, te învăţăm. Dacă nu vrei, te obligăm”. Pe această marotă funcţiona regimul comunist. Bunicul meu nu a fost membru al Partidului Comunist Român.. Dar, datorită acestei “obligativităţi tovărăşeşti”, Mircea nici nu le-a insuflat copiilor săi idei împotriva sistemului, nu a criticat politica ceauşistă ori sovietică şi nu a încercat să-i apropie de credinţa în Dumnezeu [1], i-a încurajat să participe la întrunurile şi manifestaţiile obligatorii (precum şedinţele locale, respectiv, paradele de la 23 august), iar, prin natura sa impunătoare, le-a definit un soi de subordonare.

            Mersul prin “sistem” a fost unul firesc: amândoi au absolvit Liceul “Spiru C. Haret” (1974/1977), Dudu a fost înrolat în armată la Buzău (1975), amândoi au terminat Facultatea de Geologie şi Geofizică la Universitatea Bucureşti (1978/1981), cu repartiţii în comune muntene. [De menţionat că, după plecarea Mirelei pentru studii la Bucureşti, în 1977, bunicii mei s-au mutat într-un apartament mai mic, dintr-un bloc de pe strada Păcii].

            Cu toate acestea, bunicul meu un a reuşit să le ascundă fiilor săi adevărata natură a regimului: comunismul, închinat unei singure persoane (dictatorul), insuflând pseudo-valori precum “loialitatea tovărăşească”, menţinând un sistem al terorii asupra populaţiei (“Securitatea”), învrăjbind românii între ei şi negând existenţa lui Dumnezeu, era o “ciumă” asupra ţării. Angajat în portul Constanţa, Dudu, mânat de “visul spre libertate” în occident, a plănuit mulţi ani evadarea din lagăr (împreună cu Gelu Popa, fiul verişoarei sale, Lidia, fiica lui Ispas), spre lumea democrată şi capitalistă….

_________________________________________________________________________________

1 = Statul român impunea ateismul ca “(a)religie de stat”, “rolul” Divinităţii fiind preluat de Partid şi, după 1974, de Preşedintele Republicii (Nicolae Ceauşescu, “ales” prin votul unanim al Marii Adunări Populare, la 28 martie 1974).

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea a III-a: Epoca ceaușistă și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s