Capitolul 30: Ultima dintre Pavlovi

La puţin timp după mutarea în blocul de pe strada Isaccei, străbunica mea şi-a pierdut progresiv memoria, bolnavă fiind de scleroză în plăci [1]. A început să uite, ce profesie avea cumnatul ei, în ce oraş se află, ce vârstă aveau nepoţii ei, numele fiicei, propriul nume, până când nu şi-a mai amintit nimic…. intrase într-o beznă, un vid.

            În fiecare zi, Evdochia pleca de acasă…. se ducea undeva, nu ştia unde, dar se ducea…. nu mai vedea unde merge, ciocnindu-se de pereţi ori stâlpi…. până când a paralizat complet iar, într-o zi de toamnă, a intrat în comă şi şi-a dat ultima suflare, la 26 octombrie 1966. A fost înmormântată la Biserica Molocană, la sfârşitul lunii.

_________________________________________________________________________________

1 = cunoscută şi ca scleroză multiplă, este o o afecţiune neurologică cronică, care afectează sistemul nervos central, şi poate provoca dificultăţi în forţa şi controlul muscular, tulburări de vedere, de echilibru, ale sensibilităţii şi tulburări ale funcţiilor mentale. Cuvântul scleroză provine din francezul “sclérose”, iar cuvântul placă provine din francezul “plaque”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea a III-a: Epoca ceaușistă și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s