Capitolul XXIX: Un nou început

După 6 ani în lagăr [1], “zdrobite cătuşe în urmă rămân”….. şi “Te slăvim, Românie, pământ părintesc” [2]. Dar la ce preţ? Mircea nu mai era acelaşi om, respectabilul domn care are suficient capital [3] pentru a-şi creşte copii, ci fostul deţinut politic, stăpân într-o casă pe jumătate golită de obiecte. A dus o “luptă grea” pentru a se reabilita. Nici unul din cei care îi înscenaseră deturnarea de fonduri nu au fost sancţionaţi în nici un fel.

            La 11 mai 1964, Mircea a fost angajat drept “contabil principal” la Exploatarea Minieră Somova, sucursală [4] a Trustului Minier Dobrogea, unde a lucrat până la pensionare, în 1972 (imaginaţi-vă de ce pensionare ar fi avut parte dacă ar fi fost eliberat în 1975!).

            A vândut casa de pe strada Traian fraţilor Damian [*] şi terenul horticol din spate de asemenea. Baronel a fost lăsat în grija soţilor Golubov [**]. Familai Mitroi şi Evdochia s-a mutat la parterul unui bloc de pe strada Isaccei [***].  

“Românie mîndră, Tot mereu să dăinuiești, Şi în comunista eră, Ca o stea să strălucești!” [5].

_________________________________________________________________________________

1 = loc în care sunt ţinuţi închişi şi ţinuţi sub supraveghere prizonierii de război sau, în regimurile totalitare, persoanele considerate ostile regimului. Cuvântul provine din germanul “Lager”.

2 = primul vers al imnului naţional între 1948 – 1953, “Zdrobite cătuşe”, respectiv, între 1953 – 1977, “Te slăvim, Românie!”.

3 = avuție sub formă de bani, de mărfuri şi (în genere) de bunuri materiale. Cuvântul provine din francezul “capital”, germanul “Kapital”.

* După ce au cumpărat casa, fraţii Damian s-au sinucis la o perioadă scurtă de timp, prin spânzurare.

** Nu puteau fi luaţi căţei la bloc. Bunica mea a suferit mult datorită acestei pierderi, însă a trecut peste dureroasa “despărţire” mângâiată de gândul că familia Golubov a iubit căţeluşa şi a avut grijă de ea.

*** Mutarea s-a făcut spre a satisface din considerente financiare şi sociale (regimul comunist încuraja locuirea în apartamentul unui bloc şi nu în mai multe camere dintr-o casă burgheză). Evdochia a fost amărâtă datorită mutării din casa părintească, însă a acceptat. Pe această stradă, bunica mea a avut o întâlnire cu trecutul: pe strada Isaccei locuia Petre Niculescu, director al Şcolii Medii nr. 6 Tulcea (strada Victoriei) până în 1971, la care a studiat Mihaela Mitroi în gimnaziu (1969 – 1973).

4 = unitate economico-financiară aflată în subordinea unei alte unităţi similare mai mari. Cuvântul provine din francezul “succursale”.

Menţiuni istorice: – În Uniunea Sovietică, Nichita Hruşciov a fost demis din funcţie de adversarii săi în sedinţa Comitetului Central de la 14 octombrie 1964, funcţia de secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice fiind preluată de stalinistul Leonid Brejnev (a cărui mandat de 18 ani, până la moarte, în 1982, cel mai lung din istoria U.R.S.S., a fost urmat de cele mai scurte mandate, cel de 15 luni a lui Iuri Andropov şi cel de 13 luni a lui Constantin Cernenko). 

– În România, Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit la 19 martie 1965, datorită unui cancer la ficat. Funcţia de prim-secretar al Partidului Muncitoresc Român a fost preluată de Nicolae Ceauşescu la 22 martie, iar funcţia de Preşedinte al Consiliului de Stat al României a fost preluată de Chivu Stoica la 24 martie. Nicolae Ceauşescu schimbat denumirea Partidului Muncitoresc Român (P.M.R.) în Partidul Comunist Român (P.C.R.) şi, tot prin hotărârea acestuia, la 21 august 1965, Republica Populară Română a devenit Republica Socialistă România.

5 = ultima strofă a imnului naţional între 1977 – 1989, “Trei culori”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea a III-a: Epoca ceaușistă și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s