Capitolul 28: Amnistia generală din 1964

Anul 1964. Deşi, conform carnetului de muncă, contractul de angajare i-ar fi fost desfăcut [*] în 1963, Mariana încă lucra în 1964 la şantierul hidrotehnic. Chemată pe nepregătite de şeful şantierului din Sulina pentru efectuarea analizei asupra unor pietre de construcţii, bunica mea a fost nevoită să o ia şi pe fiica ei, Mihaela, cu ea.

            După două zile în oraşul Sulina, Maria a primit un apel telefonic de la chiriaşa ei, doamna Golubov, fiind anunţată că Mircea s-a întors acasă. Nu există cuvinte în graiul omenesc pentru a descrie bucuria simţită de bunica mea la auzul acestei veşti! Imediat, a luat-o pe Mihaela de la grădiniţă, s-au suit în şalupă [1] şi au pornit spre Tulcea.

            Ajunsă în oraş, a fost bine primită de cunoscuţii ei: toţi aflaseră că Mircea a fost eliberat cu 11 ani mai devreme, printr-o amnistie [2] [**]. Momentul reîntâlnirii nu a fost o clipă spectaculoasă, cum v-aţi imaginaţi voi: ajunsă acasă, Mariana nu l-a găsit pe Mircea (plecase pentru a le întâmpina în port). Dar s-au regăsit până într-un sfert de ceas, şi-atunci a fost încercată de emoţii profunde.         

            Mircea a fost reabilitat şi, în primăvara anului 1964, şi-a găsit un post în afara Tulcei, la o exploatare minieră.

________________________________________________________________________________

* “Desfăcut contractul – conform articolului 20 din Codul Muncii” (31 decembrie 1963)

1 = mică ambarcaţie cu motor, lungă până la 20 de metri, care serveşte la transportul persoanelor şi al mărfurilor. Cuvântul provine din francezul “chaloupe”

2 = act al puterii de stat prin care se înlătură răspunderea penală pentru o infracţiune desăvârşită. Cuvântul provine din francezul “amnistie”.

** În anul 1964, la ordinele lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, a avut loc amnistia generală a deţinuţilor politici, asemănătoare celei din 1954.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea a II-a: 6 Ani Grei și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Capitolul 28: Amnistia generală din 1964

  1. Alex(andra) zice:

    Acum am inteles de ce Mircea nu si-a putut vedea fetita decat atunci cand dansa implinise 6 ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s