Capitolul 27: Scrisoare către Preşedinte

1962, 9 august. Neputând fii susţinută de fraţii Mitroi pe toată durata sentinţei (încă 13 ani), Maria comite o acţiune riscantă: scrie o scrisoare către Preşedintele Consiliului de Stat, Gheorghe – Gheorghiu Dej, în care îi comunică situaţia ei [*]. Contrar sfatului Evdochiei, scrisoarea a fost scrisă şi depusă la poştă într-o joi, pentru a fi trimisă şi a ajunge la Bucureşti.

            În aceeaşi zi, Maria a mers împreună cu Dudu în satul Iulia, pentru a lua “de-ale gurii” [1] şi alte provizii. Mihaela a rămas împreună cu bunica ei. Ajunsă în sat ziua următoare, bunica mea nu a fost lăsată de Marin (de asemenea neîncântat de trimiterea scrisorii) să plece vineri, fiind obosită, aşa că a ajuns acasă sâmbătă.

            Baronel, căţeluşa [**] familiei, a întâmpinat-o bucuroasă. Când a intrat în casă alături de Dudu, bunica mea a primit de la mama ei o veste care a sperat-o foarte tare….. în zilele cât a fost plecată, a fost căutată de un trimis al preşedintelui. Scrisoarea era de vină? “Dacă te arestează şi pe tine?”, era teama Evdochiei. În orice moment, temerea lor putea să se adeverească.

            Baronel a lătrat, anunţând venirea cuiva. Când a deschis uşa, bunica mea s-a trezit în faţa unui salariat de la un birou de angajare, cunoscut ei, care nu venise să o aresteze pe bunica. Ba dimpotrivă, preşedintele însuşi dăduse ordin ca, în 24 de ore, Maria Mitroi să aibă de lucru! Bunica mea a fost dusă în biroul domnului Popic, director al Întreprinderii de Construcţii Hidrotehnice Constanţa, detaşat la Tulcea, şi, după un interviu sumar, a fost angajată  laborantă [1] la hidro-şantierul Tulcea, cu un salariu lunar de 734 lei.

__________________________________________________________________________________

* Reconstituirea scrisorii: “Tovarăşe preşedinte, sunt o femeie disperată. Nu găsesc de lucru nicăieri. Am o mamă paralizată şi doi copii. Soţul meu este arestat pentru o deturnare de fonduri, dar el este nevinovat. Mi s-a cerut să divorţez, dar îmi iubesc prea mult soţul ca să îl las la greu. Vă rog foarte mult să mă ajutaţi. Cu tot respectul, Maria Mitroi”

1 = expresie populară folosită drept sinonim pentru “mâncare”.

** Baronel, un bichon alb cu negru, primit de bunica mea de la două prietene (Domna şi Nataşa) în anii tinereţii, era, faptic, fetiţă,  însă Maria nu a ţinut cont de acest lucru şi a numit-o “Baron”, deşi ar fi trebuit s-o cheme “Baroana” ori “Baroniţa”.

2 = persoană cu pregătire medie, specializată în experienţe şi lucrări simple de laborator. Cuvântul provine din germanul “Laborant”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea a II-a: 6 Ani Grei și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s