Capitolul 26: Iulienii cei buni

Finele anului 1958. Familia Mariei Mitroi primeşte o veste neobişnuită…. fraţii lui Mircea, Ispas şi Marin, din satul Iulia, comuna Izvoare, i-au trimit mâncare, apă şi tot ce mai avea nevoie, de la ferma lor, prin “livrare” personală la domiciliu (înfăptuită de Marin). 

Ajutorul lor a venit ca o “mană pământească” pentru bunica mea. Mitroii din Iulia au aprovizionat-o alimentar şi susţinut-o moral timp de doi ani şi opt luni (1958 – august 1962). N-au făcut-o sub deviza “Do ut des” [1] ci “Do ut do”: “Îţi dau, ca să îţi dau”…

__________________________________________________________________________________

1 = “Îţi dau, ca să dai” (dicton latin definind conceptul de “contractualism” roman).

P.S.: “Maşa” Vladimirov a murit în jurul anului 1962, de înmormântare ocupându-se în principal sora ei, Evdochia (fiul ei, Simion, a adus buchetul de flori).

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea a II-a: 6 Ani Grei și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Capitolul 26: Iulienii cei buni

  1. Alex(andra) zice:

    Ce frati dragalasi!Aprovizionarea fetelor a fost ideea lui Marin?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s