Capitolul XXIV: În cătuşele comunismului

Anul 1947. În România există un curent politic anticomunist, promonarhic şi premerican. Mircea Mitroi face marea greşeală de a susţine în public idei împotriva guvernului Groza, în favoarea domniei Regelui Mihai I şi în anticipaţia venirii “americanilor” pentru a-i scăpa de sovietici (lucru care nu s-a mai întâmplat) [*]. Intrat într-o polemică directă cu un lipovean [1], Mircea va atrage duşmănia acestei persoane timp de un deceniu.

            În anul 1958, cetăţeanul prosovietic, antimonarhic şi postamerican a devenit un important funcţionar în cadrul sistemului. Purtându-i în continuare ranchiună bunicului meu, a raportat declaraţiile anticomuniste ale lui Mircea Mitroi la Securitate [2]. Pentru a găsi prilej de arestare, au efectuat un control la moara comercială “Ştefan Gheorghiu”, “descoperind” o presupusă deturnare de fonduri [3], în baza căruia contabilul-şef (Mircea) şi directorul întreprinderii au fost destituiţi din funcţie şi arestaţi (31 martie 1958).

            În primăvară, le-a fost intentat proces contra statului român, i-au găsit vinovaţi, nu au modificat sentinţa după recursul din toamnă şi, până în iarnă, i-au condamnat la închisoare.

“Cătuşele comunismului”, desen de Mihai Vişan-Miu

__________________________________________________________________________________

* = în acest sens, cuvintele premierului Groza reflectă un adevăr geopolitic: România se afla în vecinătatea Uniunii Sovietice şi nu a Statelor Unite ale Americii: “Dumneavoastră, americanii, care aţi inventat bomba atomică, inventaţi ceva să mutaţi România lângă America şi voi face politică americană”.

1 = persoană care face parte dintr-o populaţie de origine rusă stabilită în regiunile Deltei Dunării şi care se ocupă mai ales cu pescuitul. Cuvântul provine din rusul “lipovanin”.

2 = serviciul de informaţii române din perioada comunistă. Denumirea lui oficială era “Departamentul Securităţii Statului”.

3 = întrebuinţare în mod ilegal de fonduri publice (sau alte materiale) în alt scop decât cel pentru care au fost destinate.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea a II-a: 6 Ani Grei și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Capitolul XXIV: În cătuşele comunismului

 1. Alex(andra) zice:

  Care e diferenta majora dintre un rus si un lipovean?Mie mi se par foarte asemanatori.Prea asemanatori.

  • Rusii sunt o populatie slava formata ca popor acum aproape un mileniu (triburile stabillite in pustiul siberian care au dezvoltat o puternica rezistenta la frig, fiind astfel mai asemanatori ucrainienilor si belorusilor decat poloneziillor, bulgarilor si sarbo-croato-bosnia-hertegovinii).
   Lipovenii sunt o populatie de rusi stabiliti in Dobrogea cu secole in urma, a caror activitati de pescuit le-au intiparit caracteristici specifice ca etnie (ex: consumul excesiv de alcool).

   • Alex(andra) zice:

    Eu mai am o nelamurire.La geografie am invatat ca popoarele slave au locuitorii mici de inaltime si cu tenul mai inchis.Cum se face ca rusii si basarabenii sunt blonzi cu ochii verzi ori albastri?

   • Nu am auzit aceasta teorie, bazata pe considerente etnografice si arheologice de o acuratete mai mica ori mai mare. Nu toti rusii sunt blonzi ori cu ochi verzi sau albastri (nici Evdochia, nici Vasile nu erau astfel).
    Din moment ce culoarea ochilor poate fi legata, cel mult, de cantitatea de radiatie solara (care scade de la Ecuator catre poli), din moment ce o culoare inchisa atrage mai multa caldura, iar o culoare deschisa atrage mai putina, creiind astfel o adaptare a sistemului ocular.
    P.S.: Nici dacii nu stim cum arata, dar din presupunerile istoricilor, etnografilor si arheologilor, nu seamana i ncaracteristicile generale mai deloc cu poporul roman (dupa fuziunea daco-romanilor cu slavii), dovada si a faptului ca nu exista un locuitor al spatiului carpato-danubiano-pontic ce se pretinde a fi „roman” fara vreun stramos slav, german, maghiar, sas sau secui, macedonean, aroman, meglenoroman, istroroman, tigan, etc. etc.

 2. Alex(andra) zice:

  Suntem o natie foarte ciudata si diferita.
  Cum a reusit bunica Maria sa-l astepte pe Mircea atata timp?

 3. Pingback: Efervescentul politic (2) Micul Titu | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s