Capitolul XXIII: Cei patru Mitroi

La 3 decembrie 1954, s-a născut mult doritul băiat al soţilor Mitroi, Dudu Mircea. La 25 mai 1958, s-a născut mult dorita fiică, Mirela. Tatăl lor, Mircea, a ţinut foarte mult ca primul său născut să fie băiat, iar la patru ani să i se nască o fiică, lucru care s-a întâmplat.

            “Duduleţ” a fost îngrijit încât să nu aibă lipsuri (de la îmbrăcăminte şi încălţăminte la jucării), fiind îndeplinite cele trei nevoi de la baza piramidei lui Maslow (cerinţe fiziologice, de securitate, de afecţiune).

Când mergeau împreună pe străzile Tulcei, Dudu, la trei ani, îl imita [1] pe tatăl său: de Mircea îşi băga mâinile în buzunar, unchiul meu făcea acelaşi lucru; dacă Mircea îşi scoatea mâinile din buzunar, Dudu îl urma; când Mircea se uita la vitrină, Dudu îl oglindea. Si aşa mergeau împreună, juniorul şi seniorul.

Naşii săi erau soţii Jurea: Toma “Puiu”, director-adjunct la Banca Naţională a României, filiala Tulcea (cu sediul pe strada 9 Mai), şi Cornelia, economistă la acelaşi institut bancar. Ei aveau o fetiţă, Elena (“Lenuş”), absolventă a Facultăţii de Chimie, devenită cercetătoare. 

“Mireluşa” a fost “o feriţă arătoasă” (bunicul meu a stabilit să nu-i zicem “frumoasă”, pentru a nu da epitete prea exuberante – n.m.). Naşii ei erau soţii Glonţ, Ovidiu, contabil-şef la o fermă horticolă [2] din Tulcea, şi Lidia, româncă de origine italiancă provenind dintr-o familie înstărită. Ei erau părinţii a trei fete. 

Bunicii mei şi-au iubit foarte mult copii. Mircea făcea planuri pentru viitorul îndepărtat, punând la păstrare câte o sticlă de vin umplută după fiecare recoltă anuală din via sa de struguri, planificate a fi dăruite lui Dudu la împlinirea vârstei de 18 ani.

Totuşi, orice pregătire de dinainte a soţilor Mitroi a fost spulberată. Bunicul meu nu a putut asista la naşterea mamei mele, şi nu a putut s-o vadă în primii 6 ani ai copilăriei ei. “De ce?”. Pentru că a existat odată un om numit Stalin, care-a formulat un principiu după care s-a guvernat viitorul lagăr sovietic: “Cine nu e cu noi, e împotriva noastră”.

De l-ar fi ascultat pe Dostoievski, mai realist: “Iubirea este o comoară fără de preţ, cu care poţi dobândi o lume întreagă”, ori l-ar fi înţeles pe Tolstoi, mai optimist: “Mamelor, în mâinile voastre ţineţi salvarea lumii”…..

_______________________________________________________________________________

1 = a reproduce cu fidelitate vorba sau gesturile cuiva. Cuvântul provine din francezul “imiter” şi latinul “imitari”.

2 = fermă unde se practică cultivarea grădinilor, producerea de legume, flori şi arbori fructiferi. Substantivul “fermă” provine din francezul “ferme”, iar adjectivul “horticol” provine din francezul “horticole”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea I: Soţi şi Părinţi și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Capitolul XXIII: Cei patru Mitroi

  1. Alex(andra) zice:

    Dudu este unchiul acela care s-a stabilit cu a sa familie in Australia si care va veni cu sotia si fiica (Leah) in Romania de Craciun?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s