Capitolul 22: O zi de ianuarie

Mircea Mitroi şi Maria Covaliov s-au căsătorit la primărie pe 18 ianuarie 1954, într-o zi reci de iarnă, o luni. Bunicul meu s-a mutat în casa familiei Covaliov de pe strada Traian. Noul ei şot având un salariu mare în calitate de contabil – şef, bunica mea a demisionat de la vechea slujbă după logodnă (18 decembrie 1953), pentru a se putea dedica creşterii viitorilor copii şi îngrijirii casei.

Ţin să vă readuc în atenţie diferenţa de 14 ani şi 6 luni între ei, precum şi faptul că, deşi Mircea nu îi avea la inimă pe sovietici, a luat drept soţie o rusoaică (“Dar tu eşti altfel”, îi spunea bunicul).         

            La puţin timp după ce s-au căsătorit, Mircea a trebuit să plece la Bucureşti pentru prezentarea raportului financiar anual al întreprinderii unde lucra. Pentru a nu-şi lăsa soţia singură la un timp atât de scurt după căsătorie, bunicul meu a luat-o cu el.

            La Bucureşti, soţii Mitroi au prins “Marele Viscol din iarna anului 1954” [1] şi, datorită zăpezii, au rămas prinşi în capitala ţării timp de două luni (de la sfârşitul lui ianuarie până la începutul lui martie).

În acest timp, Mircea a îndeplinit atât sarcinile financiare personale cât şi a colegilor tulceni ce nu puteau ajunge în capitală, iar Maria a stat în casa fostei şotii a lui Mircea, Maria “Mina” Arsenescu, din Bucureşti.

Soţii Mitroi s-au întors la Tulcea în martie 1954.

__________________________________________________________________________________

1 = cel mai puternic viscol de pe continentul european din secolul XX. A început din prima săptămână a lunii februarie din anul 1954. În Bucureşti, troienele au ajuns până la 5 metri înălţime, uşile şi ferestrele fiind blocate de  zăpadă, iar vântul a atins viteza record de 126 km/oră.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea I: Soţi şi Părinţi și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s