Capitolul 22: O zi de ianuarie

Mircea Mitroi şi Maria Covaliov s-au căsătorit la primărie pe 18 ianuarie 1954, într-o zi reci de iarnă, o luni. Bunicul meu s-a mutat în casa familiei Covaliov de pe strada Traian. Noul ei şot având un salariu mare în calitate de contabil – şef, bunica mea a demisionat de la vechea slujbă după logodnă (18 decembrie 1953), pentru a se putea dedica creşterii viitorilor copii şi îngrijirii casei.

Ţin să vă readuc în atenţie diferenţa de 14 ani şi 6 luni între ei, precum şi faptul că, deşi Mircea nu îi avea la inimă pe sovietici, a luat drept soţie o rusoaică (“Dar tu eşti altfel”, îi spunea bunicul).         

            La puţin timp după ce s-au căsătorit, Mircea a trebuit să plece la Bucureşti pentru prezentarea raportului financiar anual al întreprinderii unde lucra. Pentru a nu-şi lăsa soţia singură la un timp atât de scurt după căsătorie, bunicul meu a luat-o cu el.

            La Bucureşti, soţii Mitroi au prins “Marele Viscol din iarna anului 1954” [1] şi, datorită zăpezii, au rămas prinşi în capitala ţării timp de două luni (de la sfârşitul lui ianuarie până la începutul lui martie).

În acest timp, Mircea a îndeplinit atât sarcinile financiare personale cât şi a colegilor tulceni ce nu puteau ajunge în capitală, iar Maria a stat în casa fostei şotii a lui Mircea, Maria “Mina” Arsenescu, din Bucureşti.

Soţii Mitroi s-au întors la Tulcea în martie 1954.

__________________________________________________________________________________

1 = cel mai puternic viscol de pe continentul european din secolul XX. A început din prima săptămână a lunii februarie din anul 1954. În Bucureşti, troienele au ajuns până la 5 metri înălţime, uşile şi ferestrele fiind blocate de  zăpadă, iar vântul a atins viteza record de 126 km/oră.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea I: Soţi şi Părinţi și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s